Sadece Ramazanda Saklanarak Su İçen Kuş Gerçekmidir?

0
Flügelmantelnder Glockenreiher 
Görsel:Vikipedi
Kara balıkçıl (Şemsiye) kuşu
Sosyal medya,Youtube`da vs. birkaç platformda paylaşılan kuşun, sadece Ramazan ayında su içme şeklini değiştirdiği ve kendisini kapatarak su içtiği iddia edildi.Ramazan ayında oruç tutan müslümanlara karşı edepsizlik yapmamak için suyunu gizli içen kuş olarak tanımlandı.
Kara balıkçıl (Egretta ardesiaca)yada black heron balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Afrika'da yaşar.Boyu 42,5 ila 66 cm ağırlıkları ise 270 ila 390 gram arasındadır. Tüyleri siyah renklidir.
Madagaskar da dahil olmak üzere Afrika'da Sahra Çölü'nün güneyinde yaşar. Tatlısu göllerinin kıyıları gibi sığ açık sulak alanları tercih eder. Ayrıca bataklıklarda, ırmak kıyılarında, pirinç tarlalarında ve mevsimine göre sel altında kalmış otlaklarda da bulunur. Okyanus kıyısında gel-git ile hareket eden ırmak ağızlarında beslenir. Daha çok kıtanın doğusunda bulunur ve üreme bölgesi Senegal ile Sudan'dan güneye doğru olan bölgedir.   
Ağaç ve çalılıklarda, sudan yüksek çalı ve çırpıdan oluşmuş sağlam yapılı platformlarda yuvalanır. Yağmur mevsiminin başında farklı türlerle de beraber sayısı yüzlere varan kuşlarla koloniler hâlinde yuva yaparlar. Dişi kuş bir keresinde koyu mavi renkli iki ila dört yumurta yumurtlar. 
Bazı kara balıkçıllar tek başına beslenirken bazıları elli bireye kadar oluşan gruplar hâlinde avlanır. En çok 200 kuşun bir arada avlandığı kaydedilmiştir. Kara balıkçıl gündüz avlanır ama günbatımını tercih eder. Geceleri birlikte ağaçlarda tünerler. Kara balıkçılın ana besin kaynağı küçük balıklardır ancak su böcekleri, kabuklular ve amfibiler ile de beslenir. 
 
Görsel:Vikipedi
Kara balıkçıl kuşunun sadece Ramazan’da su içerken kendisini kapattığı gerçekmidir?
Kara balıkçıl  söz konusu yöntem ile güneş ışınlarının kırılmasını engelleyerek sudaki balıkları daha net görüyor. Sığ sularda avlanan kara balıkçılın hareketi ise şemsiye yöntemi olarak tanımlanıyor.
The Southern African Bird Atlas Project kapsamında da kara balıkçıl kuşları hakkında yazılmış bir rapora ulaşmak mümkün. Yazıda kuşun kendisine has bir avlanma yöntemi olduğu ve kanatlarını kafasının üstünden birleştirerek gölgelik yarattığı ifade ediliyor.
2010 yılında Earth Touch isimli sayfa tarafından YouTube’a yüklenen görüntülerde, kara balıkçıl kuşunu izlemek mümkün. Doğadaki en yaratıcı avcılardan biri olduğu ifade edilen kara balıkçılı, Botsvana’daki Okavango Deltası’nda şemsiye tekniğiyle avlanırken görmek mümkün.
Şemsiye tekniğiyle ünlenen kara balıkçıla, BBC tarafından 1998 yılında çekilen The Life of Birds isimli belgeselde de rastlanabiliyor. Belgeselin, Fishing for a Living isimli 5. bölümünde kara balıkçılın yarattığı gölgeler yardımıyla avlandığı ifade ediliyor.
Yine, “Zeki Bir Avcı: Kara Balıkçıl” isimli bir yazıda da Tanzanya’daki Manyara Gölü Mili Parkı’ndaki kara balıkçılların avlanmaları hakkında bilgilere rastlanabiliyor.
O kuşun yapısı ve türüne has bir davranışıdır.Doğada konu başlığındaki gibi bahsedilen bir kuş veya bir hayvan türü  yoktur.

Kaynaklar
1.https://en.wikipedia.org/wiki/Black_heron
2.http://sabap2.adu.org.za/docs/sabap1/069.pdf
3.https://www.tanzania-experience.com/blog/black-heron-a-clever-hunter/
4.https://www.bbc.co.uk/programmes/p00m72bt
5.Video-BBC-Earth Touch-https://www.youtube.com/watch?v=gepRyOILsxE

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !