Avrupa`da Tartışılan ve Nuri Alço Yöntemli Tecavüzlere Sebep Olan "K.O Drops"GBL Nedir?

0
Ähnliches Foto 
Avrupa`da Tartışılan ve Tecavüzlere Sebep Olan "K.O Drops"GBL Nedir?
Aslında Yeşilçam filmlerinden çok iyi tanıdığımız bir sahnedir.Kötü adam rolleriyle tanıdığımız Nuri Alço kurbanın içeceğine ilaç katar ve kendinden geçen ve bayılan kurbanına tecavüz eder.
Bu sahnelere maalesef günümüzdede şahit olmaktayız.Üstelik "Knockout drops"diye bilinen ve içeceklere katılan bu damlaya (tabletleride mevcut) Avrupa`da istediğiniz gibi ve istediğiniz litre miktarda  internetten sipariş verip sahip olabiliyorsunuz.Bu ürünün kolaylıkla elde edilebilmesi Avrupa`da tartışma konusu olmuştu.
Lisa yanındaki kız arkadaşıyla tanınmış büyük bir kulüpte bir partiye gider.Orda iki bardak şampanya içer.Kız arkadaşlarından birinin doğum günü vardır.Daha fazla içecek almaya zaten parası yoktur.Yaklaşık bir saat sonra kendini bilmediği bir evde tanımadığı bir erkeğin yanında çıplak olarak yatarken bulur.Lisa "Gamma butyrolacton"  K.O damlası  yani bir nevi boks maçındaki gibi nakavt yapan bir damlanın kurbanı olmuştur.
Bu tür tuzaklara düşenler saç analizi yaptırarak ispatlayabilirler.Lisa o gün yaşadıklarını hatırlamıyor,unutmak istiyor ve okul hayatına devam etmek istiyor.Maalesef Lisa ilk ve tek kurban değil bu konuda.Almanya`da "K.O tropfen-nein danke"adlı internet sayfası bu konuda uyarılarda ve tavsiyelerde bulunuyor.Ve kurban olmamak için veya kurban olduktan sonra neler yapmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.Bu konuda kurban olan Julia,Lisa ve Anika`nın hikayelerini anlatmışlar.Özellikle akşamları evden çıkan kadınların bu tür korku hikayelerine maruz kaldıklarına dikkat çekmişler.
Bu tuzağı hazırlayan suçlu kurbanının izini olmadan bardaktaki içkisinin veya içeceğinin içine gizlice birkaç damla damlatır.Ve kurbanının kendineden geçmesini veya bayılmasını bekler.Etkisini ortalama 10 ila 30 dakika arasında gösteriyor.
Kurbanlar arasında sadece kadınlar değil eşcinsel erkeklerde bulunuyor.Zira aynı kadınlardaki gibi tecavüz veya hırsızlık amacıyla kurban olabiliyorlarmış.
Klinikum Nürnberg`in verilerine göre erkekler ve kadınlar arasında oran hakkında güncel bir veri yok.Yetkililere göre çok sayıda bildirilmemiş vakalarda mevcut ve karanlıkta kalmış durumda.Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 11 milyon kadın sarhoşken, uyuşturucu ile veya uyurken tecavüze uğramış.
Avusturya İçişleri Bakanlığı"Bundesinnenministerium"raporuna göre K.O damlası  dünya çapında son yıllarda önemli ölçüde artmış.
Legal erhältliches GBL ist die chemische Vorstufe zur illegalen Droge GBH. Der Körper wandelt GBL innerhalb von einer Minute in die Droge GBH um. 
Yasal yollardan elde edilen GBL,GBH`nin ön aşamasıdır. Vücut birkaç saniye sonra molekülün halkasını açarak.GBL`i uyuşturucu GBH`ya çevirir.Yunan harfleri laktonun veya hidroksil grubunun konumunu belirtir.Yasak olmayan GBL ve ilaç GHB'si iki farklı madde olmasına rağmen, gerçekte yakından ilişkilidirler.Uyuşturucu yasasına göre GBL yasak değil.Aynı şekilde anestezide kullanılan kloroform ve dietil eter ( lokman ruhu)gibi endüstri ve kimya labaratuarlarda çözücü olarak kullanılan bu maddelerin satışıda serbest.Yasalara göre bir maddeyi anestezik olarak ilan etmek için çok büyük miktarlarda GBL gerekiyor.Doktorlar ise tadının acı hale getirilip kullanılmasının engellenmesini talep ediyorlar.Zira bira yapımında kullanılan "etanol" kimyasal karışım ile tad alınamaz hale getirildi.Bunun sebebi ise içki için ödenmesi gereken özel vergiden  muafiyetin sağlanması.
GHL vücutta hemen etkisini gösteriyor.Zira GHB ve nörotransmitter`in birbiriyle yüksek bağları söz konusu.Gama aminobütirik asit (GABA) veya γ-aminobütirik asit veya GABA engelleyici nörotransmitter olarak sinir sisteminde aktif rol oynayan kimyasal bir maddedir.
Ähnlich im Aussehen und in der Wirkung: die Droge GBH und der Neurotransmitter GABA 
Görsel:chemreporter- GHB ve nörotransmitter GABA`nın benzerliği.
Normalde sadece GABA tarafından kullanılırken sinir sistemindeki uyuşturucuyu belirli reseptörlere iletir.
Peki bunu nasıl bilebiliriz?
Uzmanlara göre bardağa damlatılan bu uyuşturan kokteyli farketmek imkansız gibi.Rengi veya kokusuylada farketmek zor. Hafif acı ve bibersi tadını ayırmanız oldukça zor.Zira sadece bir iki damla yeterli.Hatta bazı karışımlarda tatsız olanlarıda var.
Hekimlerin kurbanların şikayetlerinden raporladıklarına göre,
kötü- acı bir tat,baş dönmesi,uyuşukluk,durgunluk,bilinç kaybı,hafızada bozulma,düşük nabız,kas kontrolü kaybı,bulantı gibi şikayetler görülmüş.
Etkileri fazla alkol ve uyuşturucu alımına benzer özellikler gösteriyor.Bazı kadınlar kopuk bir film gibi hafıza kayıplarından bahsetmişler.Bir kısmı o geceyi hiç hatırlayamamış.
Uzmanlar bu konuda insanları gözlerini açık tutması konusunda uyarıyor.Çevresinde gördüklerine hemen ön yargıyla yaklaşmaktansa sorgulamasını tavsiye ediyorlar."büyük ihtimalle uyuşturucu kullanmış-muhtemelen birlikte olduğu arkadaşı-önemli birşey değildir"diye düşünerek önyargı ile yaklaşılmamalı görüşündeler.
Getränk mit Tropfenfläschchen 
Kevin O'Mara [CC BY-NC-ND 2.0] / flickr
Kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?
1.Polisler kadınların içkilerini masada veya barda bırakıp dans alanını terketmemeleri konusunda uyarıyor. 
2.Elbette bu tür partilerde yeni arkadaşlıkların başlangıcı olabiliyor.Polisler bu durumlarda yabancı birisinin içecek teklifini reddetmelerini öneriyor.Özelliklede açık bardaklarda olanları.En iyi tercih ise barmenlerin taze açacağı şişe bira veya şişede alkolsüz içecekler olmalı.
3.Zaman kaybetmeden acil çağrı merkezi hemen aranmalı.
4.Böyle bir olaydan sonra eminseniz veya bu konuda bir tecavüz şüpheniz varsa polise hemen bildirin.Acil yardıma gelen doktorada durumu hemen bildirin.Fazla zaman kaybetmeyin.Zira kanda 6 ila 8 saate kadar,idrarda ise 12 ila 14 saate kadar ispatlamanız için zaman var.
5.Birlikte gideceginiz parti arkadaşlarınızla bu konuyu önceden konuşun.Böylelikte partide birbirinizi takip edip güvenli bir ortam oluşturabilirsiniz.Partiye birlikte gidip birlikte geri dönmek en güvenli yöntemlerden bir tanesidir.
Kol bantları ile test güvenlimi?
Kurban olmamanız için ürün firmaları eğlence yerinde ve partideki  içecekleri test edebilmeniz için kol bandı  veya benzeri farklı yöntemler sunuyorlar.Ve güvenli bir parti garantisini vaat ediyorlar.Almanya`da DasDing bu ürünleri labaratuarda test etti.Ve ne kadar güvenli olduklarını araştırdı.Ancak bu ürünler testleri başarıyla geçemedi.Videosu için,bkz.[link]
Almanya`nın bilim ağırlıklı yayın yapan Tv programı "Galileo"da internetten sipariş verip bu tuzak K.O damlasının etkisini doktorların kontrolünde deneyini yaptılar.
Kaynaklar
1.http://www.ko-tropfen-nein-danke.de/lisa.0.html 
2.https://www.swr3.de/aktuell/Was-du-ueber-K/-/id=4382120/did=5001190/49g5kj/index.html
3.https://www.ko-tropfen-koeln.de/infos-fuer-jungs-und-maenner/
4.https://www.nuernberg.de/imperia/md/suchtpraevention/dokumente/6_1_sachverhalt_ko_tropfen.pdf
5.https://www.bmi.gv.at/104/Wissenschaft_und_Forschung/SIAK-Journal/SIAK-Journal-Ausgaben/Jahrgang_2015/files/Bicker_3_2015.pdf
6.https://en.wikipedia.org/wiki/Date_rape_drug
7.https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/date-rape-drugs
8.Video-Galileo-https://www.youtube.com/watch?v=Tg-gPVDppsQ 
9.https://www.aerzteblatt.de/archiv/64656/K-o-Mittel
10.https://www.frauennotruf-hamburg.de/wp-content/uploads/Korr_Hintergrund_KO-Tropfen.pdf
11.https://chemreporter.de/2017/01/05/warum-sind-ko-tropfen-legal-erhaeltlich/
12.https://en.wikipedia.org/wiki/Ethanol
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !