Uzayda Ağlayabilir Miyiz?

0
Bildergebnis für tears in space Andrew Feustel, 
Uzayda Ağlayabilir Miyiz?
Mayıs 2011'de, astronot Andrew Feustel, yedi saatlik bir uzay misyonunun ortasında gözünde problem yaşamış.
Uzay istasyonu Endeavour tayfasının başına şimdiye kadar eşine az rastlanmış bir olay geldi. Yörüngede bulunan laboratuvara ulaşan mürettebattan Drew Feustel ve Mike Fincke onarım yapmak için ISS istasyonun dışarısına çıktılar.
Feustel ve astronot arkadasi Mike Fincke, Uzay taşıtı dışı etkinlik (Extravehicular activity -EVA) misyonunda  Uluslararası Uzay İstasyonunun ABD tarafından Rusya'ya ait bölümüne güç kablolarını döşemeyi yeni bitirmişti.
Astronot Drew Feustel onarım yapmak için uzay istasyonunun dışına çıkan astronotların başlığının içerisine sıkılan anti-sis çözeltisinin pul pul soyulduğunu fark eden Feustel'in gözleri yaşarmaya başladı.
Feustel "Sağ gözüm inanılmaz derecede yanıyor"demiş.Ve devamında"Gözümde çok sulanma oluyor.Mutlaka içinde birşeyler olmalı"demiş.Fincke'nin cevabı ise "Üzgünüm dostum"olmuş.
Anti-sis çözeltisinin içerisindeki yoğun sabunsu maddenin gözlerine kaçmasıyla gözleri yaşaran astronot, göz yaşlarının aşağıya doğru akmamasının sonucunda doğan büyük sorunu deneyimledi. Feustel, basınç değişimlerine karşı kullanılan ve sesi kesmeye yarayan(Valsalva maneuver) Valsalva adlı süngerle gözlerini silerek sorunu çözse de, öngörülemeyen bu durum, uzay araştırmaları için ders olmuş oldu.
Valsalva manevrası, solunum yolu kapalıyken orta kuvvette nefes vermeye çalışalarak yapılan hareket. Solunum yollarının kapatılması genelde ağzı kapatıp burnu bastırarak gerçekleştirilir.
Bu olayla birlikte uzayda sıfır yerçekiminin insanın vücudundaki etkisini görmüş olduk.Bu olay bize uzayda ağlamanın mümkün olmadığınıda göstermiş oldu.
Amerika`lılar "beyzbolda ağlanmaz`derler.Ancak astronotlarda insandır ve duygusallaşıp ağlamak isteyebilirler.Ancak gözyaşları yüzlerinden aşağıya akmaz.Dolaysıyla sadece beyzbolcular değil astronotlarda ağlayamıyormuş ögrenmiş olduk.
NASA spacewalk şefi Allison Bollinger durumu şu şekilde açıklıyor; "Uzaydaki gözyaşları yüzünüzden aşağıya akmaz. Aslında gözlerinizin içerisinde kümelenirler."
 
Bunun deneyide yapıldı
Chris Hadfield uluslar arası uzay istasyonunda kaldığı sürece çok eğlenceli bilimsel videolar ve gezegenimizin fotoğraflarını paylaşan kanadalı bir astronottur.Aylarca onun videolarıyla iss'de neler oluyor, insanlar neler yiyor, nerede uyuyor vs. astronotlarla ilgili bir çok sorunun cevabını milyonlara ulaştırdı.
Dawid Bowie'nin "Space oddity"şarkısını söyleyerek uzay istasyonunda çektiği klip büyük ilgi görmüştü.
Ayrıca çocukluğundan ilham alınarak yazılan "uzay denen karanlık" isminde, şahane çizimlere ve konuya sahip bir çocuk kitabı olan astronottur. Kitabın sonunda çocukluğundan bugüne kadar çok güzel fotoğraflarına da yer verilmiş.Gelelim Chris Hadfield ve uzayda ağlama konusuna.
Astronotlar,yukardada belirtildiği gibi uzaydayken diledikleri gibi gülebilirler anca ağlamak o kadar da olası değil. 
Kanadalı astronot Chris Hadfield'a uzayda ağlayıp ağlayamadığı sorulduğunda, "Gözler gözyaşını üretiyor ancak gözyaşı normal şekilde akmak yerine sıvı bir top şeklini alıyor" demişti
Chris Hadfield 2014 "uzayda kör olmakla ne öğrendim"isimli TED konuşmasında bu konuyada yer vermişti.

Kaynaklar
1.https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1390879/Houston-eyeve-got-problem-Endeavour-astronaut-complains-stinging-pain-getting-soap-eye-space-walk.html
2.https://gizmodo.com/theres-no-crying-in-space-because-tears-just-stay-on-yo-5805472
3.https://en.wikipedia.org/wiki/Extravehicular_activity
4.https://gizmodo.com/theres-no-crying-in-space-because-tears-just-stay-on-yo-5805472
5.https://en.wikipedia.org/wiki/Valsalva_maneuver
6.https://www.theatlantic.com/technology/archive/2013/01/why-you-cant-cry-in-space/267147/ 
7.https://www.youtube.com/watch?v=tPqYnC-SW5w
8.https://twitter.com/Cmdr_Hadfield/status/288760765467471872?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E288760765467471872%7Ctwgr%5E393039363b74776565745f6d65646961&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.kotzendes-einhorn.de%2Fblog%2F2013-04%2Fim-weltraum-sieht-dich-niemand-weinen%2F
9.Video-Canadian Space Agency-https://www.youtube.com/watch?v=P36xhtpw0Lg

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !