Coca Cola`nın Tadı PET Şişede,Cam Şişede ve Teneke Kutuda Farklı Mıdır?

0

Coca Cola`nın Tadı PET Şişede,Cam Şişede ve Teneke Kutuda Farklı Mıdır?
"Kesinlikle eminimki cam şişedeki kola`nın tadı,Pet şişe ve teneke kutudakine oranla daha iyi " Bu soru 2017`de Almanya`nın Coca Cola resmi sayfasında ayın sorusu olmuştu.
Cam şişedeki kola tad olarak zirvedeki favori.Plastik şişe kola ise tad olarak en az tercih edileni.Teneke kutu kola ise genelde beğenilen tadlar arasında.Hatta cam şişeyle rekabet halinde kabul ediliyor.Coca Cola`ya göre iki tarafta kendince haklı.Zira damak tadı kişiye göre değişebiliyor.
Gelenekler ve gözümüzün tercihi
Kırmızı şarap`ı bir espresso bardağında,espressoyu flüt şampanya kadehinde,veya bir sodayı
şarap kadehinde elbette içebilirsiniz.Bu tuhaf olağandışı ve bazende kullanışsız bir tercih olurdu.Gözümüzde pekte güzel görünmezdi.Bunun nedeni gözlerimizinde birlikte içmesi sebebiyle belirli beklentiler oluşturması.Ellerimiz farklı formlardaki bardağı kavradığında farklı tad alabiliyor.Bunu evinizde kendiniz deneyebilirsiniz.Ancak çoğu insan yıllardır kültürlerin belirlediği şekillerde formları benimsiyor.Ve kolada genellikle cam şişe yada kutu tenekeyi tercih ediyorlar.
Coca Cola`nın en çok tercih edileni ise 0,2 litre olan cam şişe veya kutu tenekede olanı.
Cam şişedeki ve kutudaki kola`nın iki avantajı var:Daha çabuk soğutuluyor ve daha yavaş asit kaybediyor.Buna karşılık Pet şişeler ise daha geçirgen olup daha hızlı asit kaybediyor.Zaten bu yüzden son kullanma tarihleri daha kısa.
Pet şişelerin avantajı ise açar açmaz tüm içecegi bitirmek istemeyenler ve birkaç yudum içip bırakanlar için avantajlı.Ayrıca yola çıkan yolcular ve araba kullananlar için her yudumdan sonra kapatılabilen kapakları olmasıda avantajlı.
Ähnliches Foto 
Bilim adamlarıda çok merak edilen bu soruyu araştırmışlar
Plastik ve tenekede bulunan kimyasallarla kola içindeki kimyasallar küçük de olsa etkileşime giriyor ve bu durum tadın değişmesine sebep oluyor. Sonuçta en saf kola cam şişedeki kola.
Kolanın tadını değiştirmeden koruyan şeklinin cam şişe olduğu belirtiliyor. Ürünün ışık altında ya da rafta bekleme süresi de aynı oranda tadına etki eden etmenlerden.
Coca-cola yetkilileri nasıl satılırsa satılsın her tür kolanın aynı kola olduğunu belirtiyor. Tercihin şahısların tat algısına göre değiştiğini, yöntemin her formda aynı şekilde olduğunu belirtiyor. 
Kolanın içine atılan buz da tadını değiştiriyor. Kimine göre de teneke kutu, plastik ya da cam şişede farklı olduğu kanısı psikolojik algı nedenleriyle farklılaşıyor.
Instutite of Food Technologists üyesi Sara Risch, üretim formülünün her üründe aynı olduğunu fakat sözkonusu farklılığın bazı nedenlere dayanabileceğini açıklıyor. Örneğin teneke kutularda polimer dolayısıyla lezzetin bir parça emilim gösterebileceğini, plastikteki Asetaldehit maddesinin tada karışabileceğini bu tür kimyasal etkileşimlerin bir parça da olsa farklılık yaratma ihtimali olduğunu belirtiyor.
Kola cam şişede daha iyi muhafaza ediliyor. Bira için de geçerli bu, maden suyu için de,çay için de cam teneke kutu gibi tepkimeye girip sıvının tadını bozmaz. Plastik şişedeki su ile cam şişedeki suyun bile ciddi farkı oluyor.Kimyasal metal ile tepkimeye girerken cam ile girmez bu artısı, eksisi ise ışıkla girdiği tepkime nedeniyle tadında değişim olabilir.
Büyük şişelerde daha az mı asit var?
Halk dilinde asit olarak tanımlanan Coca-Cola'nın kabarcıkları asit değil, bazı maden sularında da doğal bulunan karbondioksit gazıdır. Karbondioksit gazı, gazlı içeceklere baloncuklu etkiyi vermek için eklenir. Üretim sırasında Coca-Cola’ya eklenen karbondioksit gazı belirlenen standartlar dahilindedir ve her zaman aynı miktarda kullanılmaktadır. Coca-Cola ürünü piyasaya sürüldüğü ilk günden bu yana karbondioksit gazı kullanım miktarında değişiklik olmamıştır.

Kaynaklar
1.https://www.popsci.com/scitech/article/2009-07/why-does-coke-glass-bottle-plastic-bottle-and-aluminum-can-taste-different
2.https://www.coca-cola-deutschland.de/stories/schmeckt-coca-cola-aus-der-glasflasche-wirklich-anders
3.https://merakettim.coca-colaturkiye.com/2-5-litre-coca-cola-larda-asit-orani-daha-mi-az-bana-daha-az-geliyor--27886 
4.Video-Insider-https://www.youtube.com/watch?v=B9EuwcmNz4M 
5.https://www.businessinsider.com/why-soda-tastes-different-can-glass-bottle-flavor-carbonation-container-2018-3?IR=T

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !