Muz Neden Eğridir?

0
Das Chlorophyll während der Wachstumszeit sorgt für die zunächst grüne Farbe der Banane.  (Quelle: Thinkstock by Getty-Images) 
(Thinkstock by Getty-Images)Büyüme döneminde klorofil muza yeşil rengi verir
Muz nerelerde yetişir?
Muz, etli kabuğunun içinde yumuşak posalı bir tropik meyvedir. Bilimsel adı Musa acuminata'dır.Musaceae familyasındandır.Muz, ismini muzu teşvik eden Antonius Musa’dan almıştır. Muz salkımına hevenk denir. Tropikal iklimi ve sıcaklığı seven muz, ortalama 26 derecede 125-150 gün içerisinde hasat edilir.Muzun 70 çeşidi bulunuyor.Çin, Hindistan ve Avustralya muzun anavatanı olarak kabul edilir. Sıcak iklimlerin meyvesidir. Maki boyunda olan ağaçlardan yeşil bir şekilde toplanır. Tarım ilaçları kullanılmak üzere sarı renk elde edilir. Türkiye de Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde muz yetiştiriciliği yapılmaktadır. İl olarak muz yetiştirilen iller ilçeleri ile Mersin’in Anamur ilçesi, Antalya’nın Alanya ilçesidir. Ülkemizde yerli muz ihtiyacı tamamı bu yerlerden karşılanır.Peki böylesine çok tüketilen bir meyve olan muzun neden eğri olabileceğini hiç düşündünüz mü? 
Muz Neden Eğridir?
Özellikle Avrupa`da yayılan bir efsaneye göre muzların Avrupa yani "EU" normlarına uygun olması için insanlar tarafından ormanlarda toplarken yapay olarak büktükleri yorumları bulunuyor.Yada muz satışında söz sahibi büyük firmaların muzun şeklini böyle dizayn ederek daha iyi satış stratejisi oluşturmaya çalıştıkları iddiası.Ancak bu iddialar tamamen bir safsatadan ibarettir.
Hücre bölünmesiyle beraber muz bitkileri, zamanla yalancı gövdelere dönüşen yapraklar ve meyveler üretmektedir. Muz bitkisinde tomurcuk, bitkinin alt kısmında oluşur ve yalancı gövde olarak adlandırılan yapının ortasından yukarı doğru büyür. Ok şeklindeki tomurcuk, bitkinin tepesine doğru ilerler ve ağırlığı daha sonra yön değiştirmesine ve toprağa doğru yönelmesine neden olur.

Bildergebnis für warum banane krumm 
Negative geotropism
Sonraki süreçte ise muz meyveleri negatif geotropizma İngilizcesi"negative geotropism" (yerçekimine yönelimin tersi) olarak bilinen eşsiz bir süreçten geçmektedir. Yere doğru büyümeye devam etmek yerine, güneşe doğru dönmeye başlarlar.Böylelikle meyveler yerçekimine karşı yetişir ve muza tanıdık kavisli şeklini verir.Bunun nedeni ise daha iyi fotosentez yapmaları içindir.Çoğu bitkiler daha iyi fotosentez  yapabilmeleri için yönlerini güneşe çevirirler.
Özetlersek muz ilk olarak salkım halinde 10`ar veya 20`şerli grup halinde aşağıya yani toprağa doğru büyürler.Üzerleri büyük yapraklarla örtülü olduğu için aşağıdan daha iyi ışık alabilirler.Yapraklar dökülmeye başlayınca ise yönlerini  güneşe doğru yani yukarıçlü bir şekilde eğilerek dönerler.Eğrilik dereceleride salkımdaki durumlarına göre farklılık gösterir.
Eğer muz tüm süreçte aynı oranda güneş ışığını alabilseydi eğri formda olmayacaktı.Yada ilk andan itibaren yukarı doğru büyüseydi düz olacaktı.
Muzlar olgun sarı olgunlaşmış rengindeyken değil yeşil haliyle olgunlaşmadan bir önceki safhadayken toplanır.Gemilere yüklenir.Ve 12 ila 16 gün arası Avrupa`ya yola çıkar.Yolculuk bittikten sonra 4 ila 8 gün arası olgunlaşma sürecinden sonra marketlerde raflarda yerlerini alırlar.Elbette bazen raflarda tam olgunlaşmamış yeşil renkli muzlara rastgelmenizde yüksek ihtimaldir.

Kaynaklar
1.https://www.wissen.de/warum-ist-die-banane-krumm
2.http://www.dole.eu/dole-earth/farmtour/bananito/hotspot/banana-curved.html 
3.http://warum-ist-die-banane-krumm.info/
4.https://en.wikipedia.org/wiki/Musa_(genus)
5.https://praxistipps.focus.de/warum-ist-die-banane-krumm-einfach-erklaert_50367
6.http://www.heimatundwelt.de/kartenansicht.xtp?artId=978-3-14-100262-1&stichwort=Reiferei&fs=1 
7.Video- https://www.youtube.com/watch?v=Ma7FwfDKbpk



Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !