Ayak Serçe Parmağımızı Çarptığımızda Neden Şiddetli Acı Veriyor?

0
Serçe parmağımızı vurunca neden açır? Çok mantıklı bir açıklaması var - Sayfa 2 
Ayak Serçe Parmağımızı Çarptığımızda Neden Şiddetli Acı Veriyor?
Japon kültürünün tarihi ile harmanlanmış olan organize suç şebekeleri Yakuzalarda, saygı ve itaat gibi kavramların büyük önemi var. Eğer bir gün olur da Yakuza’ya katılırsanız, ihanetinizin bedeli el serçe parmaklarınız olabilir.Buna“Yubi o tobasu” ya da “Yubitsume”denilir.
Konumuz ayak serce parmağı olduğu için Yakuza sorunu olmasada sakar gibi bir yerlere çarparız.Neden hep ayak serçe parmağını bir yerlere çarparız diye kendi kendimize sorarız.
Ayağımızdaki son parmak serce olduğu için kurbanda genellikle orası olur.Ayak serçe parmağımızı bir yere çarptığımızda şiddetli acı veriyor. Sanki kağıt kesiği ve çatlamış dudaklardaki gibi. Ufak bir kazada normalden daha fazla acı çekeriz. Ayak serçe parmağının bu kadar acı vermesinin elbette bir nedeni var.
Ayak parmağı zorlamaya veya darbeye maruz kaldıgında, vücut ağırlığının 2-3 katına eşit bir kuvvete maruz kalıyor. Bu karateci yumruğuna eşit kuvvette. Ve serçe parmağımız küçük bir boyuta sahip olduğundan,acı orada yayılamaz. Böylece ağrı veya acı çarpma noktasına konsantre olur.
Raptiyenin sivri ucuna bastığımızda fazla acı vermesinin sebebide aynı.Aynı şekilde acı yayılmadan bir noktada yoğunlaşır.Ancak tek farkı raptiye basarken olduğu gibi ani bir şok hissetmezsiniz.Ayak parmağınızı bastırdığınızda, aslında "nosiseptörler" adı verilen özel sinir uçları demetine çarpıyorsunuz. Hepsi aynı anda harekete geçerek adeta mermi gibi , tehlike sinyali oluşturur.
Bildergebnis für There's a good reason why stubbing your toe hurts so much 
Beyine giden farklı sinyaller
Ancak bazı sinyaller diğerlerine oranla daha hızlı hareket ederler.Ilk olarak Daha hızlı olan "A-delta nosiseptörleri", 20 m / saniyedeki h
ızıyla binlerce sinir lifi aracılığı ile beyninize ilk sinyal dalgasını ateşler. Bu, çarpışma anında hissettiğiniz keskin ve ani acıya neden olur.Peşinden  daha yavaş olan ikinci dalga "C nosiseptörleri" denilen bazı sinir lifleri ile sadece 2 m / s'de beyine ikinci sinyal gönderir. Böylece,kısa  bir süre sonra, ikinci bir ağrı sinyali dalgasıda beyninize ulaşmış olur. Bu ise zonklamaya neden olur.
Vücudunuzun  gözlerinizden mesanenize kadar her yerinde, nosiseptörler bulunur. Bu nosiseptörler, çevrenizi keşfetmek için kullandığınız parmak uçlarınız ve dudaklarınız gibi  vücudunuzun bazı bölümlerinde daha yüksek yoğunluktalar. Bu yüzden kağıt kesiği ve çatlamış dudak gibi kazalar da göründüklerinden daha fazla acı verebiliyor. Ayak serçe parmaklarında çok sayıda sinir reseptörü olmasına karşın bu reseptörleri koruyacak yeteri kadar doku bulunmaz. Sonuç olarak ayak serçe parmağımızı bir yere çarptığımızda aslında kemiklerimizi, kan damarlarımızı ve sinirlerimizi çarpmış oluyoruz. Zira darbeyi yumuşatmak için yağ dolgusu gibi pek bir şey olmadığından korunmasız durumda. Ve bu tesadüf değil.
Evrimsel kökeni avantaj
ı
Araştırmacılara göre bunun evrimsel bir avantajı var.
Atalarımızın el ve ayakları sürekli doğayla temas ettiği (özellikle ayaklar) ve küçücük bir kesiğin bile enfeksiyon kaparak kişinin ölümüne yol açabildiği zamanlarda, hayatta kalmamızı sağlamış.
En ufak bir tehlike anında açılan hava yastığı gibi düşünebiliriz bu acı reseptörlerini.
çıplak ayakla gezen atalarımızın tabanındaki ve parmaklardaki bu reseptörler sayesinde (ayak altının fazla gıdıklanma sebebi de aynı şey), atalarımız hayatta kalabilmiş ve bu bilgileri sonraki nesillere geniyle aktarabilmiştir. Evrim artığı olarak görünse de, zamanında hayat kurtarmış bir özellik.
Antibiyotiklerin henüz kesfedilmediği dönemlerde en ufak bir yara bile ölümcül bir enfeksiyon kapma riski anlamına gelebilirdi. Kirli, bakteri bulaşmış yüzeylerle sürekli temas halindeki ayaklar özellikle savunmasızdı. Bu yüzden, fazla hassas ayakları olan insanlar, adımlarını atmaları konusunda daha dikkatli olabilirlerdi. Sonuç olarak, enfeksiyon kapma olasılığı daha düşüktü ve genlerini aktararak hayatta kalmayı başardılar.
Önümüzdeki evrimsel süre
çte yok olup olmayacağını bilemesekte bir dahaki sefere , acı çeksenizde bu sayede hayatta kaldığımızı unutmayınız ve bu ayrıcalık için büyük dedelerinize teşekkür edebilirsiniz.

Kaynaklar
1.https://en.wikipedia.org/wiki/Nociceptor 
2.Video-Business Insider-https://www.youtube.com/watch?v=GgdG7gK4eXk
3.https://www.businessinsider.com/why-stubbing-your-toe-hurts-so-much-2019-3?IR=T

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !