Uzun Yolculuklarda Hangi İçecekler Daha Az Tuvalet Molası Gerektirir?

0
 
Uzun Yolculuklarda Hangi İçecekler Daha Fazla Tuvalet Molası Gerektirir?
Kim uzun araba yolculuklarında Kola veya su yerine süt tercih ederse yolda daha az durmak zorunda kalıyor.
Kim birşeyler içerse eninde sonunda tuvalete gitmek zorunda kalacaktır.Ancak bazılarında daha erken tuvaletin yolunu tutmak gerekecek.
İngiltere`deki Loughborough üniversitesinden Ronald Maughan ve ekibi bu konuda araştırma yapmış.Spor hekimliği yapan Ronald "American Journal of Nutrition"da yayımlanan makalesinde hangi içeceğin daha hızlı tuvalet ihtiyacına sebep olduğunu araştırmış.
İngiliz araştırmacı araştırmasını 72 sağlıklı erkek ile gerçekleştirmiş.Gece boyunca mesanesi boşaltılmış deneklerden 30 dakika içerisinde tesadüfen secilmiş 1 litre içeceği içmeleri istenmiş.
Bu içecekler yağlı normal süt,yağsız süt,kola,şekersiz light kola,çay,ice tea,kahve,bira,portakal suyu,Gatorade spor içeceği ve tıbbi elektrolit içecek.
Deneklere birkaç gün boyunca günde toplam dört defa içecek verilmiş.Referans değerinin belirlenmesi için bu dört su öğününün birinde normal su içmişler.
İki saatte kaç kez tuvalete gittikleri incelenmiş.
Araştırmanın sonucunda zirve tıbbi elektrolit içeceği ve süt olmuş.Suya oranla vücutta 1,5 kat daha fazla kaldığı belirlenmiş.Peşinden ise az bir farkla portakal suyu gelmiş.Diğer içecekler ise su ile aynı hızda tuvalet ihtiyacını gerektirmiş.
Bu araştırmaya göre yolculuklarında su,kahve,enerji içeceği veya kola tercih edenler tuvaletini daha fazla tutmak zorunda kalacaklar.Süt ve portakal suyu içenler ise bu konuda daha avantajlı olacaklar.
Araştırmacılar bunun nedenini ise içeceklerin içeriğine bağlıyorlar.
Sütte yağ,protein ve elektrolit var.Portakal suyunda ise elyaf ve vitaminler var.Özellikle de fazla posa içerenler.Gıdalarla alınan bitki ve bitki kökenli besinlerden vücudumuzun sindiremediği ve kan dolaşımına emilimini yapamadığı kompleks kahronhidratlara posa denir. 
Bu maddeleri bağırsakta sindirebilmesi için vücudun su, kahve veya kola gibi sıvılara göre daha uzun süre ihtiyacı vardır.
Sonuç olarak, sütün sıvısı kan dolaşımına katılması diğer içeceklerden daha yavaştır ve diğerleri ile aynı zamanda baktığımızda süt mesanede daha küçük miktarlarda birikmiş olur.
Önceki çalışmaların gösterdiği gibi, kan dolaşımına sıvının daha yavaş katılması, ozmotik kan basıncını azaltarak idrar yapma dürtüsünü azaltır.
Ayrıca sütte alkol gibi tuvalet ihtiyacını artıran maddede yok.
Ancak olaya sağlık açısından bakarsak uzun yolculuklarda sadece süt ve portakal suyu içmek doğru değil.Sütte ve portakalda yağ ve şeker olduğu için yüksek kalorili içecekler kategorisindeler.Abartmadan tadında bu içecekleri tercih etmek elbette mantıklı tercih olacaktır.

Kaynaklar
1.https://www.derstandard.at/story/2000054963351/harndrang-welche-getraenke-am-schnellsten-die-blase-fuellen
2.PDF-[Link]
3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26702122
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !