Ayak Fetişizmi Neden Olur? -Fetişizm Bir Cinsel Sapkınlık Mıdır?

1
 
Ayak Fetişizmi Neden Olur?    
Sigmund Freud insanların penislere benzedikleri için ayakları cinselleştirdiklerini iddia etti
Her erkek çocuk kimliğini keşfederken çevresinden cinsel organıyla ilgili olumlamalar duyar. Kendi cinsel organını keşfetmesiyle birlikte karşı cinsin penisinin olmama halini kabullenmez ve eve gelen ya da evdeki kadınların eteklerinin altına bakmaya yeltenir. Bu yüzden sürekli yerlerde gezinme halinde olur ve bu süreçte en yakın olduğu uzuvlar kadın ayaklarıdır.Hatta daha çok etek giyen ve yemek kültürü masada yeme üzerine olan ailelerin çocuklarında ayak fetişistliğine daha sık rastlanır.Çünkü dikkat ederseniz, eğer evde daha çok etek giyen kadınlar varsa ve masada yemek yiyorlarsa, çocuk sürekli masanın altına girme eğilimi gösterir.Bu onun cinsel organa olan merakını giderme ve durumu anlama çabasıdır aslında. Ekonomik durumu biraz daha yüksek, mesela sıklıkla konken partileri ve altın günleri düzenlenen evlerdeki çocuklar ayak fetişistliğine yatkındır. çünkü bu isteği karşılamaya çalışırken sürekli ayaklara yakın olan çocuk, kadın ayağını cinsel bir obje, hatta haz odağı haline getirir.
Erkek çocuk, kadınların penisi olmadığı gerçeğini kabul ediyor ancak penissiz yaşanamayacağı düşüncesinden de vazgeçmiyor. Böylece çocuk, kadınların da bir şekilde penisini kaybettiği ancak kaybedilen penis yerine başka bir penis edindikleri fikrine kapılıyor. Bu durumda en yakındaki uzuv olan ayak, kadının penisi oluveriyor. 
İşte bu sebepler, Freud bakış açısına göre ayak fetişinin temel sebebidir.  
Ramachandran son noktayı koydu
Fakat günümüzde daha bilimsel olan bilgi, San Diego Kaliforniya Üniversitesi'nde Beyin ve Kognisyon Merkezi Müdürü. Vilayanur S. Ramachandran tarafından üretilmiştir Ramachandran, Fantom Ekstremite Ağrısı'na yol açan beyin sorunlarını incelerken ayak fetişizminin gizemini çözmüştür.  
Fantom Ekstremite Ağrısı, savaş gibi sebeplerden ötürü uzuv kopmalarında veya uzvun çeşitli sebeplerle ampüte edilmesinden (kesilmesinden) sonra kişinin uzvu olmadığı halde ağrı hissetmesidir. Buna "Hayalet Ağrı" da denir. Yeni ampüte olmuş bir insanda sinir uçları açık kaldığı için beyne sinyal gönderilmeye devam eder ve bu yüzden ağrı, yanma, karıncalanma gibi belirtiler meydana gelmektedir. 



Ramachandran, insan beyninin bir haritasını çıkarmıştır. Bu haritada her bölge, vücutta bir uzva denk gelmektedir. Beyin haritasına göre vücuttaki her bölgenin bir karşılığı vardır. Ramachandran, deneylerinde hastaların beyinlerini açmış ve elektrotlar yerleştirmiştir.
Deneylerinde deneklerin beyinlerinin çeşitli bölgelerine sinyaller göndermiştir. Bu elektrik sinyalleri deneklerin vücutlarının farklı yerlerinde hislere sebep olmuştur. 
Örneğin; deneğin beyninde, bacağına denk gelen yere gönderilen sinyal, deneğin bacağına "dokunuluyormuş" gibi hissetmesine sebep olmuştur. Sinyal gönderilen alana denk gelen her vücut parçasında karıncalanma, gıdıklanma veya dokunma hissi oluşmuştur. 
Bu durumda Ramachandran'ın tespiti şudur: "Kolu veya bacağı olmayan birinin beyninde halen o bölge yer almaktadır ve işlev görmektedir, beyinden silinmemektedir."   
Ayak Fetişizmi'nin Hikayesi 
Ramachandran'ın Ayak Fetişizmi'ni açıklamasını sağlayan ilginç olay, ayağı olmayan "Fantom (Hayalet Uzuv) Hastalarına" deney yaptığı sırada olmuştur. 
Ramachandran, ayağı daha önceden kopmuş ya da kesilmiş olan hastaların beyinlerine elektrik sinyalleri göndermektedir. Ünlü nörolog, hastaların beyinlerinde hangi alana sinyal gönderiyorsa hastalar sinyal gönderilen yerleri vücutlarında hissettiklerini söylemektedir.
Ramachandran beyinde kollara denk gelen yere uyarım yaptığında, hastalar, kollarına dokunulmadığı halde birisinin kollarına dokunuyormuş ya da kollarını tutuyormuş gibi hissettiklerini söylemektedirler.  
Ramachandran, bu sefer ayağı olmayan hastalarda, beyinde ayaklara denk gelen bölgeye sinyal gönderdiğinde ise ilginç bir şeyle karşılaşmıştır. Hastaların bazıları, sinyal ayaklarına gönderildiği halde cinsel organlarına sinyal gönderilmiş gibi cinsel haz duymuştur. Hatta durum öyledir ki, bazı hastalar bu zevkten dolayı orgazm olmuşlardır.


Ramachandran, ayakları olmayan kişilerin beyinlerinin, bu bölgeyi silmek yerine en yakın yer olan "genital bölge" yani cinsel organların olduğu yere bağlaması yüzünden böyle olduğunu söyleyerek, cinsel zevk almalarının sebebinin bu olduğunu iddia etmiştir. Görselde de görüldüğü üzere ayaklar ve genital bölgeler beyinde yan yanadır. Ayağı olmayan birinin ayağına sinyal gönderildiğinde cinsel zevk almasının sebebinin bu olduğu iddia edilmektedir.
Ramachandran'ın Fantom Ekstremite Sendromu çalışmalarından önce de insan beyninde ayaklarla cinsel organların yan yana olduğu biliniyordu. Ancak kimse Ramachandran gibi ayak ve cinsel organların çapraz bağlantıyla ayak fetişizmine sebep olacağını düşünmedi. 
Ramachandran "Beyindeki Hayaletler" kitabında Ayak Fetişizmi'ni şu şekilde açıklamıştır: 
"Belki de normal denilen insanda bile biraz çapraz bağlantı vardır ve bu da niçin ayak parmağı emmeyi istediğimizi açıklayacaktır..."
Fetişizm Bir Cinsel Sapkınlık Mıdır?
Cansız objelerden veya genital olmayan organlardan uyarılmak normalmiydi?Beynimizdeki cinsel dürtüler bilişsel,duygusal ve fiziksel süreçlerin kombinasyonlarından oluşur.Cinsel dürtüler insanların mahremiyeti olduğu için fetişler hakkında araştırma yapmayı zorlaştırıyor.Bu engeli aşabilmek için araştırmacılar yahoo online grubu oluşturmuşlar.5000 online kulanıcı ile yapılan araştırmaya göre fetişlerin sadece vücut organlarına değil ayakkabı, kulaklık gibi vücut bölgeleriyle ilişkili objelere dürtüleri olduğu keşfedilmiş.En popüler olarak ise ayak ve ayak parmakları üzerineymiş.Aslında ayak fetişinin arkaplanında nörolojik sebepler yatıyor.Bir üstteki haritaya baktığımızda beyinde genital bölgeyle ayak parmaklarının yanyana olduğunu görüyoruz.
Cinsel fanteziler erken deneyimler sırasında gelişir,çünkü beynimizde sinaps oluşumu ve nörogenez daha fazladır.Seksüel mühürlenme insanların ve hayvanların partnerlerinin çekici karakteristlerini öğrendikleri süreçtir.Çoğunlukla bu karakteristlik özellikleri kendilerini yetiştiren ve büyütenlerden etkilenerek alırlar.Çalışmalarda evlatlık alınan kız çocukların eşlerini secerken yüz özelliklerini üvey babalarına benzeyen eş seçtiklerini göstermiş.Babalarıyla duygusal olarak güçlü ilişkileri olan kızlarında babalarına benzer eş seçtikleri görülmüş.Ancak fetişlerde  ise mühürlenme objelerle ilgili olabiliyor.
Cinsel olgunluğa ulaşmamış iki grup farelerle yapılan bir deneyde bir gruba ilk cinsel deneyimleri sırasında ceket giydirilirken diğer kontrol grubuna hiçbirşey giydirilmemiş.Olgunlaştıklarında kontrol grubu normal popülasyon davranışı göstermiş.Ceketli grupta ise ceket olmadan cinsel uyarılma yaşanmamış.Aynı çalışma farklı objelerle yapılmış ve benzer sonuçlar ortaya çıkmış.Bu deney objelere cinsel dürtüleri olan insanları açıklamakta aydınlatıcı olabilir.Kamufle edilmiş bir vücut cinsel dürtülerini tetikleyebilir.
Diğer bir araştırmada ise bir grup erkek fare limon kokulu yatakta yatırılmış.Diğer bir grup ise kokusu olmayan bir yatakta.Kontrol grubundakiler ilk deneyimlerinde iki gruptakilerle normal çiftleşirken limon kokulu grup ise yine limon kokulu fareleri tercih etmişler.Bu spesifik tercihler endorfinin beyindeki opioid reseptörlerine bağlanmasını engelleyen "Naloxone" tarafından engellenebilir.Böylece cekete ve limon kokusuna atfedilen cinsel ödülüde engelleyebilir.Farelerle ilgili yeterli araştırma yapılmış olsada insanların cinsel tercihleriyle ilgili pek araştırma bulunmuyor.Geçmişte fetişler akıl hastası olarak tanımlanıyordu.Modern bilim ise fetişlerin hasta olmadığını ve sağlıklı insanlarda görülebileceğini kabul ediyor.Ancak kendinize başkasına herhangi bir zarar vermiyorsa sağlıklı bir cinsel yaşamın parçası olarak kabul edilebilir.

Kaynaklar 
1.https://www.livescience.com/33525-foot-fetishes-toe-suck-fairy.html
2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4904333/
3.Video-AsapScience- https://www.youtube.com/watch?v=-h2xWLbXkT8
4.https://www.nature.com/articles/3901547?foxtrotcallback=true
5.https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(54)90404-3/fulltext 
6.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1691703/ 
7.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22402996
8.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18410177
Tags

Yorum Gönder

1 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !