TikTok Trend:Tuzlu Suda Bekletilince İçinden Böcek Çıkan Çilek Videosu Gerçek Mi?

0
Ekelvideos zeigen: Das verbirgt sich wirklich in unseren Erdbeeren!  
Telif:TikTok/ callmekristatorres
TikTok Trend Videosu:Tuzlu Suda Bekletilince İçinden Böcek Çıkan Çilek Videosu Gerçek Mi?
Sosyal medyada gündem olan bir TikTok videosunda çilekler tuzlu suda bekletilince ortaya böceklerin ve kurtçukların ortaya çıktığı görüldü. Görüntülerin gerçek olmadığı iddia edilirken, konuyla ilgili birçok video daha çekildi.
Görünüşe göre TikTok kullanıcısı Krista Torres gizli kurtçukların istilasını ilk öğrenen kişi oldu. Süpermarketten satın aldığı çilekleri tuzlu bir kaseye koyup bekledi. Yaklaşık 30 dakika sonra, birkaç milimetrelik küçük bir kurtçuğun meyveden nasıl sızdığını izledi. Videoda "Hareket ediyor.Aman Tanrım, çok tiksinti" yorumunu yaptı. #Strawberrybugs hashtag'in altında toplam 30 milyondan fazla görüntülemeye sahip.
Twitter'da ve diğer sosyal medya platformlarında dolaşan videoyu izleyen bazı kullanıcılar, "çilek yediğim için pişmanım", "bir daha çilek yiyemem","çilek satışları yakında düşecek" gibi yorumlar yaptılar. Bazı kullanıcılar videoyu o kadar kötü bulmuyor ve kurtçukların en azından çileklerin protein içeriğini arttırdığı esprilerini yapıyorlar.
Ancak çileğin içinden çıkan böcekler "doğal" olan meyvelerin büyük bir çoğunluğunda bulunuyor.
Peki bu videoda gördüklerimiz nedir?
Videoda görülen kurtçuklar büyük olasılıkla yumurtalarını olgun meyve ve çileklere bırakan meyve sineği larvaları."Dailymail.co.uk"daki makaleye göre, videoda görülen larvalar "Drosophila suzukii"ye ait. Doğu Asya'dan geliyorlar ve küreselleşme nedeniyle son yıllarda batı iklimlerinde giderek daha fazla yayıldılar.Drosophila suzukii son derece kısa bir üreme döngüsüne sahiptir ve dolaysıyla böcek öldürücülerle kontrol edilmesi zordur. 
Muhtemelen farkında olmadan bu larvaları yıllardır yiyoruz, çünkü normal yıkama sırasında ortaya çıkmıyorlar. Çileklerinizi tuzlu suda uzun süre bekletirseniz, videolarda olduğu gibi, larvaları meyveden çıkarabilir ve sonra yüzeyden yıkayabilirsiniz, ancak çileklerin tadı önemli ölçüde bozulur - tuz ve çilek birlikte uyumsuzdurlar.
Öte yandan, larvaları yemek tamamen zararsızdır.Uzmanlar, meyvede bulunan küçük hayvanların zararsız olduğunu söylüyor.Cornell Üniversitesi'nde entomolog ve profesör Greg Loeb CNN'e verdiği röportajında"Taze bir ürün yiyorsanız böcekte yiyorsunuz.Bu küçük hayvanlar son derece tatsız görünebilir, ancak biraz iyi niyetle onları ek protein fazlası olarak da görebilirsiniz."diyor ve ekliyor"Asıl önemli nokta,meyve üzerindeki bu organizmalar insanlar icin rahatsız edici olsada, kesinlikle onlara zarar vermeyeceklerdir. Bu böcekleri yerseniz hastalanmazsınız." 
Loeb,meyve ve sebzeleri normal suyla yıkamanin yeterli olduğunu vurguluyor
Ama bundan böyle herkes kendisi için karar vermek zorunda.
Sonuçta, bahçedeki erik veya ahududularda genellikle küçük kurtçuklar veya böcekler bulunabilir. Ancak, bu küçük beklenmedik protein takviyesini almak istemiyorsanız, bundan sonra çileklerin ve diğer meyvelerin tuzlu suda bir süre kalmasına izin vermelisiniz. Ayrıca karnabahar, marul veya pırasa gibi temizlenmesi zor diğer meyve ve sebzelerle de ortaya çıkabilirler.
Ama bu küçük kurtçuklar tuzlu sudan neden korkuyorlar?
SWR-Çevre editörü Stefanie Peyk“Bu tür larvalar meyveyi musluk suyuna koyduğunuzdada ortaya çıkıyor. Eskiden beri kullanılan bir yöntemdir - büyükanneler bunu hala yaparlar: eğer kiraz reçeli pişirmek istiyorlarsa, kirazları önceden yarım saat boyunca suya koyup beklettiler. Böylece kiraz meyvesi sineğini uzaklaştırdılar.Ve bu kiraz meyvesindeki yöntem çileklerdede geçerli.
Tuzlu su bu etkiyi daha güçlendirir.Tuz,kurtçukların vücutlarından su çeker.Buda kesinlikle istemeyecekleri birşey"diyor.
Sosyal medyada benzer videolarda sülük gibi farklı hayvanlarda görüldü(!)
Tüm bunlara ek olarak internette sosyal medyada abartılarak veya hile yapılarak gösterilen farklı hayvan türleri tamamen yalandan ve palavralardan ibaret.Örneğin sülük gibi.Bu konuyla ilgili Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Tayar açıklamalarda bulundu.Ve bunun mümkün olmadığını belirtti.






Kaynaklar
1.https://en.wikipedia.org/wiki/Drosophila_suzukii 
2.https://edition.cnn.com/2020/05/21/us/strawberries-salt-water-bugs-trnd/index.html
3.https://www.dailymail.co.uk/femail/article-8342345/Horrifying-TikTok-videos-reveal-BUGS-emerge-strawberries-theyre-submerged-salt-water.html
4.Haber Global- https://www.youtube.com/watch?v=jNJdA-NaAJM&t=298s
5.https://www.swr3.de/aktuell/multimedia/erdbeeren-wuermer-salzwasser-100.html

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !