Spermlerin Simetrik Değil, Su Samurları Gibi Birbirlerine Dolanarak Yüzdüğü Keşfedildi

0

Antonie van Leeuwenhoek, who invented the compound microscope, was the first to peer at the movement of human sperm -- his own.
Spermlerin Simetrik Değil, Su Samurları Gibi Birbirlerine Dolanarak Yüzdüğü Keşfedildi
Dünya`da hayata tutunmak için milyonlarca spermin arasında ipi  birinci göğüslemek gerekiyor.Bugün hayattaysak bunu sperm yarışında birinci olmamıza borçluyuz.Peki spermler bu yarışta nasıl hareket ediyordu.Yeni bir araştırmada 340 yıllık bilgimizin yanlış olduğunu öğrenmiş olduk.
Bilim insanları, 3D mikroskop ve yüksek hızlı kameralar kullanarak spermlerin nasıl hareket ettiğini 🔗keşfetti. Yeni bulgulara göre spermler, düşünülenden çok daha düzensiz bir şekilde hareket ediyor.
Spermlere mikroskopla bakıldığında bir yılanbalığı gibi yüzdüğü görülüyor. 340 yıl önce 1678 yılında  Antonie van Leeuwenhoek isimli bir Hollandalı, insan sperminin harketini ilk kez gözlemlemiş ve "suda yüzen bir yılanbalığı gibi kuyruğunu sallayarak ileri hareket ettiğini" 🔗söylemişti.
Ancak yeni çalışmaya göre durum bu kadar basit değil.Webtekno’nun haberine göre spermler aslında çok daha düzensiz biçimde yüzüyor.
İki boyutlu olarak bakıldığında sperm, simetrik hareketlerle kuyruğunu sağa sola sallıyor. Aslında üreme hücreleri, çok daha düzensiz bir şekilde hareket ediyor. Araştırma ekibinin yaptığı açıklamaya göre aslında kuyruklarını sadece bir yöne doğru sallıyorlar ki bunu alttaki GIF'ten de rahatlıkla görebiliyoruz.
Polymaths-lab.com
Oyuncu bir su samuru gibi
Araştırma ekibi, bu hareketin spermin dairler çizerek yüzmesine sebep olduğunu ancak kendilerini ileri götürecek uygun bir yol çözümü bulduklarını söyledi. Devinim adı verilen bu süreçte spermin baş kısmı bir yönde dönerken kuyruğu tersi yönde dönüyor. Yani Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönerken bir yandan da Güneş'in yörüngesinde dönmesi gibi bir harekette bulunuyor. İleri yönlü yörüngede dengelenen bu burgu şeklindeki hareket, asimetriden simetri illüzyonunu doğuruyor.
3D mikroskop ve saniyede 55 bin kare yakalayabilen yüksek hızlı kamerayla insan spermi örneklerini tarayan araştırmacılar, üreme hücrelerinin aslında dönerek, burgu şeklinde hareket ettiğini gördü.
Devinim adı verilen bu süreçte spermin baş kısmı bir yönde dönerken kuyruğunun tersi yönde döndüğü saptandı. Bu burgu şeklindeki hareketin, asimetriden simetri illüzyonunu doğurduğu ifade edildi.
Bristol Üniversitesi'nden matematikçi Hermes Gadêlha, spermlerin bu hareketini “oyuncu bir su samuruna” veya “döner bir matkap ucuna”🔗benzetti.
🔗Livescience’a konuşan Gadêlha, “Gördüğümüz şey bütünüyle şaşırtıcıydı, inandığımız şeyden tamamen farklıydı” dedi ve ekledi:
Spermler yüzmüyor bile. Adeta sıvıyı deliyor.
"Spermler çok arsız küçük yaratıklar. 3D mikroskobu kullanarak yaptığımız yeni araştırma, hepimizin bir sperm aldatmacasının kurbanı olduğumuzu gösteriyor, "diyor çalışma yazarı Bristol Üniversitesi'nin İngiltere'deki mühendislik matematik bölümündeki 🔗Polimatlar Laboratuvarı başkanı Hermes Gadelha.
Araştırma ekibi, sperm hareketindeki ufak değişiklikler doğurganlığı etkileyebildiği için, bu bulguların yeni doğurganlık tedavilerini kolaylaştırabileceğini de düşünüyor.
Sheffield Üniversitesi'nde androloji profesörü Allan Pacey’e göre doğurganlık kliniklerinde iki boyutlu mikroskop kullanılıyor ama üç boyutlu miskoskopların analize fayda sağlayıp sağlamayacağını görmek için daha ileri çalışmalar gerekiyor.
Bulgular Science Advances`te yayımlandı.
Kaynaklar
1.https://edition.cnn.com/2020/07/31/health/sperm-swimming-movement-wellness/index.html
2.https://www.livescience.com/sperm-swim-like-corkscrews.html
3.Video-UW Medicine-https://www.youtube.com/watch?time_continue=15&v=1wRAHHrttYs&feature=emb_logo
4.http://polymaths-lab.com/#!/
5.https://www.webtekno.com/insan-sperminin-nasil-hareket-ettigi-kesfedildi-video-h97423.html
6.https://www.ejog.org/article/0028-2243(83)90138-7/pdf#:~:text=1%20is%20an%20animalcule%20which,movement%2C%20like%20eels%20in%20water.
Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !