Don Juanizm Sendromu Nedir?

0

Werk der Woche – Mozart: „Don Giovanni“ | concerti.de 

Don Juan Kimdir?

Kadın avcısı olarak bilinen 🔗Don Juan, tarihte tüm sanat dallarında baş kahraman olarak kullanılmış kimilerine göre efsane kimilerine göreyse gerçek bir karakterdir. Öyle ki kadın avcısı terimi bile yerini Don Juanlığa bırakmış ve sevimli, sempatik, küstah, cinsellik düşkünü, tüm vaktini kadınlara harcayan, ilişki sürdüremeyen bir erkek olarak tanımlanmıştır. Kendinden sonraki en önemli çapkın ve maceracı ruha sahip karakter Kazanova (Giovanni Giacomo Casanova) olmuş ve 18. yüzyıla çapkınlıklarıyla adını yazdırmıştır.

Don Juan anne baskısıyla büyümüş (yeteri kadar sevgi vermemiş,ihtiyaçlarını umursamamış ve babası öldüğünde de kadın üzülmemiş) ve on altı yaşında annesinin beraber olduğu adamın karısıyla yakalanmıştır. Bu sebepten dolayı zorunlu olarak ülkeden ayrılmış ve "Don Juanlık" tarihini yaşayarak yazmaya başlamıştır. Göçerken başına gelen deniz kazasında deniz korsanının kızı tarafından kurtarılan Don Juan, kızın babası yani korsan tarafından köle olarak satılmıştır. Bir hareme düşüp kadın kılığına giren Don Juan sonra Rus ordusuna katılmış oradan da İngiltere'ye geçmiştir. Burada soylu kadınlarla ve kızlarıyla gönlünü eğlendiren Don Juan, etkisini toplum içinde yükselterek soyluların arasına girmiştir. Soylular aşka oyun olarak bakıp evlilik kurumundaki mirası önemsediğinden Don Juan'ı aralarına almışlardır. Son olarak, Don Juan İspanya'da bir kızla gönlünü eğlendirmiş ve kızın babası da Don Juan'ı düelloda öldürmüştür. Bir diğer sonu ise; Don Juan kızın babasını öldürmüştür. Babasının hayaleti Don Juan'ı yemeğe davet etmiş ve o da korkak görünmemek için bu davete gitmiştir. Eve girince hayalet Don Juan'ı karşılamak için elini sıkarken onu sürükleyerek ölüme götürmüştür.

Don Juan'ın durumu 19. yüzyılda hekimler tarafından ele alınmış ve satyriasis olarak tanımlanmıştır. Bu durum aşırı cinsel istekten baÅŸka tatmin edilmesi imkan olmayan arzuları ve cinsel durumları anlatırken aÅŸağılayıcı bir terim olup nemfomani diye de bilinmektedir. Literatürde ise "Don Juanizm" ya da "Don Juan Kompleksi" de denmektedir.  

Hypersexualität | Serp ICO Seo 

Don Juan Sendromu ünlüler arasında  popüler durumda

 Don Juan Sendromu ünlüler arasında özellikle popüler gibi görünüyor: 🔗Tiger Woods, 🔗George Michael, Michael Douglas seks bağımlılığı veya Don Juan sendromu olarak bilinen hiperseksüaliteden muzdariptiler.Michael Douglas yakalandığı kanser hastalığını oral sekse 🔗baÄŸlamıştı. Bununla birlikte, bağımlılık araÅŸtırmacıları ve psikiyatristler, artan cinsel arzunun aslında bir bağımlılık mı yoksa sadece bir saplantı mı olduÄŸu konusunda hala hemfikir deÄŸiller. 

Billy Bob Thornton, David Duchovny veya Charlie Sheen gibi önde gelen aktörler iliÅŸkileri nedeniyle“seks bağımlılığı” teÅŸhisi ile manÅŸetlere konu oldular. Aslında, seks bağımlılığından etkilenenlerin yaklaşık dörtte üçü muhtemelen erkeklerdir.  

Kadınlarda hiperseksüalite Nemfomani

Nemfomani ise kadınlarda hiperseksüaliteye verilen spesifik isimdir.Yunanca nymphe (kız) ve mania (delilik) sözcüklerinin birleÅŸiminden meydana gelen Nemfomani ise, kadınlarda nadir görülen aşırı cinsel içgüdüye verilen addır. Nemfomaninin belirtileri, doymak bilmeyen cinsel birleÅŸme isteÄŸi ya da kuvvetten düşene dek yapılan mastürbasyondur. Avrupa'daki nüfusun toplam yüzde iki ila üçünün seks bağımlılığından muzdarip olduÄŸu tahmin edilmektedir. 

Cinsel Düşkünlükle Karıştırılmaması Gereken Ciddi Bir Kadın Hastalığı:  Nemfomani - Ekşi ŞeylerNemfomaninin nedeni tam olarak bilinmiyor. Fakat sebeplerine dair birtakım teoriler ortaya atılmıştır. Bunlar, geçmiş cinsel travmadan kaynaklanan psikolojik ve duygusal sorunlarla ilişkilidir. Örneğin tecavüze uğrayan kadınlar, bazen bir kişisel cezalandırma biçimi olarak aşırı cinsel davranışlarda bulunabilirler. Bazı kadınlar için seks, çocukluk istismarı veya travması ile bir başa çıkma mekanizması olabilir.

Hastanın tüm düşüncesini ve davranışını etkileyen aşırı derecede yüksek bir cinsel dürtü olduğunda seks bağımlılığından söz edilir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), seks bağımlılığını (klasik cinsiyete özgü terimler olan Don Juan sendromu ve nymphomania), organik bir bozukluk veya hastalıktan kaynaklanmayan bir cinsel işlev bozukluğu olarak nitelendiriyor. Ancak seks bağımlılığı terimi tartışmalı konumda ve son zamanlarda yerini giderek artan bir şekilde hiperseksüalite terimi almıştır.

Araştırmacılar, bunu standartlaştırmanın tek temeli olarak cinsel davranışı ölçmeyi sorunlu gödüklerinden, seks bağımlılığı diye bir şeyin gerçekten olup olmadığı konusunda ikiye bölünmüş durumda. Çünkü bazı seksologların görüşüne göre, bir kişinin belirli bir zaman diliminde ne sıklıkta ve ne kadar süreyle cinsel olarak aktif olabileceği bu bilgilerle belirlenemez.

Kumar bağımlılığı ve alışveriş bağımlılığında olduğu gibi, seks bağımlılığı da davranışsal bir bağımlılıktır, yani maddesel olmayan bir bağımlılık şeklidir. Bununla birlikte, birçok psikiyatrist, bu sınıflandırmanın cinsel ahlaka dayalı varsayıldığından, bu sınıflandırmayı eleştirel olarak görmektedir.

Çoğu durumda, hastalarn bir partnerle derin bağlar kurması mümkün değildir, bu nedenle diğer bağımlılıklarda da görüldüğü gibi, bağımlıların artık kendi başlarına kaçamayacakları bir bağımlılık döngüsü ortaya çıkar. Seks bağımlılarının diğer bağımlılık türlerinden, özellikle alkol ve uyuşturucu bağımlılığından muzdarip olmaları pekte nadir saylmaz.

Diğer davranışsal bağımlılık türlerinde olduğu gibi, seks bağımlılığı da giderek artar ve yavaş yavaş kişiyi yaşamın her alanında kısıtlar. Bununla birlikte, semptomlar çok farklı olabilir ve cinsiyete göre de değişebilir. Erkeklerin internette pornografik içerikte, telefon seks ile veya fahişelerle mastürbasyon yaparak bağımlılıklarını gidermeleri daha olasıyken, kadınların artan şehvetlerini birkaç partnerle değişen cinsel temaslar yoluyla yaşamaları daha olasıdır.

Kaynaklar

1.https://partnerschaft.gesund.co.at/hypersexualitaet-don-juan-syndrom-24555/ 

2.https://en.wikipedia.org/wiki/Don_Juan

3.Video YT-Dr Tracey Marks- https://www.youtube.com/watch?v=iYHTDn86hSo

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !