Endonezya’da Keşfedilen 7200 Yıllık İskelette Bilinmeyen Bir İnsan Grubu Ve Denisova DNA`sı Ortaya Çıktı

0


The skeletal remains of an ancient teenage Toalean woman were nestled among large rocks, which were placed in the burial pit discovered in a cave on Sulawesi.Endonezya’da Keşfedilen 7200 Yıllık İskelette Bilinmeyen Bir İnsan Grubu Ve Denisova DNA`sı Ortaya Çıktı

Endonezya'nın Sulawesi adasındaki Leang Panninge mağarasında genç bir kadına ait DNA örneği ortaya çıkarıldı. Yaklaşık 7 bin 200 önce öldüğü belirlenen kadın Bessé olarak adlandırıldı. Defin sırasında 17-18 yaşlarında olduğu tespit edilen kadının yanında, tarih öncesi taş aletler ve kırmızı aşı boyası da bulundu. Araştırmacılar, Bessé'nin genetik analizinin ilk insanların yaptığı göçlere dair önceki bilinenlere meydan okuduğunu söyledi.Bilim insanları 7 bin 200 yıl önce Endonezya'da ölen bir kadının kalıntılarında antik bir DNA örneği keşfetti. Böylelilkle, Wallacea bölgesinde yaşamış olan antik bir insanın DNA’sı ilk kez ortaya çıkarıldı

Endonezya'da bulunan yeni bir insan türü değil, henüz araştırmalarda ortaya çıkmamış modern insan grubu. Sulawesi adasında yapılan kazılarda arkeologlar, yaklaşık 7.000 yıl önce burada yaşayan ve bir grup avcı ve toplayıcının parçası olan 17 yaşındaki bir kızın iskeletini buldular. 

Bölgenin tropikal ikliminden dolayi insan kalıntıları buluntulara ulasmak nadir görülen bir vaka. Ancak bilim adamları, kızın kafatasından DNA çıkarmayı başardılar.

Wallacea terimi, Endonezya'ya bağlı olan ve Asya ile Avustralya kıta sahanlıklarından derin boğazlarla ayrılmış olan bir grup adayı ifade etmek için kullanılıyor.

Bununla birlikte, bilim insanları tarafından Bessé olarak isimlendirilen kadının 18 yaşında öldüğü belirlendi. Kalıntılarının yanında Neolitik döneme ait taş aletler ve vahşi hayvan kemikleri bulundu.  

Nature dergisinde 🔗yayımlanan araştırmayı yürüten Griffith Üniversitesi'nden Prof. Dr. Adam Brumm, bozulmamış DNA'nın nadir bir bulgu olduğunu söyledi.


Maros points are associated with the Toalean culture.İlk insan göçüne ait yeni bilgiler

Brumm şunları söyledi: "Nemli tropik bölgeler, eski insan kemiklerinde ve dişlerinde DNA’nın korunması konusunda çok acımasızdır. Güneydoğu Asya anakarasının tamamında antik DNA örneği bulunan yalnızca bir veya iki neolitik öncesi iskelet var.

DNA analizi, ilk insanların hikayesine dair anlayışımızda tamamen devrim yaratıyor. Eski insanların genetik çeşitliliği, nüfus hareketleri ve demografik tarihi hakkında yepyeni bilgiler öğreniyoruz” dedi. 

Araştırmacılar Bessé'yi "genetik fosil" olarak tanımladı. Brumm, Bessé'nin genetik diziliminin bugün yaşayan kimse veya daha öncesinde  bilinen herhangi bir insan tarafından paylaşılmayan benzersiz bir ata geçmişine sahip olduğunu gösterdiğini söyledi.

Bununla birlikte, Bessé'nin genetik yapısının yaklaşık yarısı, günümüz Yerli Avustralyalılarına, Yeni Gine ve Batı Pasifik adalarındaki insanlara benziyor. Brumm, "Atalarının anakara Asya'dan Wallacean adalarına geldiğini, ardından Avustralya ve Yeni Gine'nin buzul çağında yer aldığı  kara kütlesi olan Sahul’a doğru hareket ettiğini düşünüyoruz” dedi.

Öte yandan, Bessé'nin DNA'sı, Wallacea'ya göçün zaman çizelgesi hakkında daha önce bilinenlere meydan okuyan doğu Asya ile eski bir bağlantı gösterdi.

Brumm, "Yapılan analizler, kökenleri ağırlıklı olarak Asya olan insanların Wallacea bölgesine ilk girişlerinin bilinenden yaklaşık üç veya dört bin yıl önce gerçekleştiğini gösteriyor” dedi.

Çalışmanın yazarları, aynı zamanda Bessé’nin aynı zamanda bin 500 ile 8 bin yıl önce Güney Sulawesi'de yaşayan bir grup avcı-toplayıcı olan Toalean kültürüne ait bilinen ilk iskelet olduğunu söyledi.  

İnsanlık tarihi beklenenden daha heyecanlı hale geldi

Sulawesi kızının DNA'sında başka bir heyecan verici ata bulundu: gizemli Denisova DNA`sı. Bu teoriye göre, Denisovalıların bir zamanlar Endonezya adalarında yaşamış ve hatta burada modern insanlarla karışmış olabileceğini öne sürüyor.

Kaynaklar

1.https://www.nature.com/articles/s41586-021-03823-6

2.https://edition.cnn.com/2021/08/25/world/wallacea-skeleton-dna-discovery-scn/index.html?utm_content=2021-08-26T05%3A14%3A07&utm_medium=social&utm_term=link&utm_source=fbCNN

 

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !