Kanserin Cinsiyeti (Erkeği Dişisi) Olur Mu?

0

771 Benign Tumor Illustrations & Clip Art - iStock 

Kanserin Cinsiyeti (Erkeği Dişisi) Olur Mu? 

Kanserin kelime kökeni

Latince’den batılı ülkelerin diline geçen ve latincesi “cancer” olan ve Türkçe’ye de “kanser” olarak geçen, adını bile duyduğumuzda ürperdiğimiz bu hastalığın kelime anlamı ise “yengeç”tir. Günümüzde sıklığı bu kadar artan bu hastalığa, yengeç gibi tuttuğu organı hatta vücudu terketmemesi ve bırakmaması nedeniyle, yengeçlerin kıskaçlarıyla tuttuğu avlarını bırakmamasından esinlenerek bu isim verilmiştir. 

Kanser Hastalığının Genel Oluşum Mekanizması

Kanser hastalığının genel bir tanımını yapacak olursak, yaşadıkları sürekli stres nedeniyle, yapması gerekn görevleri yapmayarak, tamamen farklı ve anlamsız görevler yapacak şekilde, hücrelerin yapısal ve görevsel olarak, vücudun çeşitli yerlerinden gelen emirlere uymaması durumudur. Kanserin tek bir hücreyi etkilemesi kimseyi korkutmazdı. Ama, kanserin öncelikle kendine yakın olan hücreler başta olmak üzere, çeşitli yollarla başka normal hücreleri de kendisi gibi “emir dinlemeyen hücre” haline getirmesi kanserden herkesin korkmasının asıl nedenidir.

Kanser hastalığının, normal davranan hücrelerin uzun süreli strese bağlı olarak bu strese dayanabilmek için yaptıkları değişiklere rağmen stresin arkasının kesilmemesi üzerine, hücre içinde bu stresle baş edebilmek için hücrenin farklı yöntemler geliştirmesi sırasında oluştuğu düşünülmektedir. Bunu daha anlaşılır kılmak için, vücuduna sürekli toksik madde giren bir kişiyi örnek olarak verelim. Bu toksik madde, alkol, sigara veya sürekli ve uzun süreli kullanılan ilaçlar olabilir. Toksik maddelerin vücutta toksik olmayan şekle dönüştürldüğü en önemli organ Karaciğerdir. Karaciğer bu toksik maddelerin sürekli alımından ilk başta etkilenmez ve görevi olan toksik maddelerin toksik olmayan hale çevrilmesini başarı ile yerine getirir.

Ancak, durumun sürekli olması ve karaciğer hücrelerinin dinlenmeye fırsat bulamadan bu stresin devam ediyor olması, hücrelerin öncelikle fiziksel değişiklik yapmalarını gerektirmeye başlar. Fiziksel hücre değişiklikleri ile stresle baş etmeye çalışan hücreler, bu stresin devam etmesi karşısında başarısız olurlar. İşin koptuğu nokta burasıdır. Tam olarak netleşmese de hücreler stresle baş edebilmek için kendi içlerinde bazı değişiklikler yapmaya başladığında, stresin sürekli olması nedeniyle hücre içinde yanlış emirler ve bunun sonucunda yanlış işlemler yapılmaya başlanır. Bunun sonucunda yanlış üretimler oluşarak, hücrenin normalde üretmeyeceği proteinler üretilmeye başlanır. Yani, bir bağısak hücresi diş hücresi gibi davranarak, bağırsakta diş oluşumuna neden olabilir. Burada, bozuk üretimden dolayı bariz bir diş gözlenmeyecektir. Ancak, diş yapısındaki bu organ bozuk da üretilmiş olsa gözlemlenebilmektedir.

Çoğumuz hastalarımızın “doktor bey (veya hanım) benim hastalığım dişi mi yoksa erkek mi ?” sorusu ile karşılaşmışızdır. Tümör vücudun herhangi bir yerinde gelişebilen ve yer kaplayan kitledir. Her tümör kanser demek değildir.

Types of tumor cells.jpg Görsel:https://en.wikipedia.org/wiki/Malignancy#/media/File:Types_of_tumor_cells.jpg

Kanserin Cinsiyeti (Erkeği Dişisi) Olur Mu? 

Tümörler 🔗benign (selim) ve 🔗malign (habis) tümörler olarak ikiye ayrılır. Malign tümörler kontrolsüz ve organizmadan bağımsız olarak hücre çoğalması ile büyüyen ve başka organlara da yayılabilen (metastaz) tümörlerdir. Malign tümörler tedavi edilemezse sonuçta canlının ölümüne sebep olurlar.

Benign tümörler ise vücutta herhangi bir yerde gelişebilen ve başka organlara yayılma özelliği olmayan tümörlerdir. Örnek lipom, hematom, hemanjiom, vs gibi. Benign tümörler genellikle canlının ölümüne sebep olmazlar ancak bazen bulundukları organdan dolayı (beyin içi, kalp içi, vs gibi) canlının ölümüne sebep olabilirler.

Halk arasında malign tümörler yayılıp çoğaldıklarından ve yavru (metastaz) verdiklerinden dolayı “DİŞİ”,

Benign tümörler ise yayılmadıklarından ve yavru vermediklerinden dolayı “ERKEK” olarak ifade edilirler.

Tümör, vücutta oluşan ve vücudun emrini dinlemeyen ve kendi kendine çoğalarak vücutta kitle oluşturan tüm yapıları temsil ederken, kanser kavramı bu yapının içinde yer alırkan , kötü huylu tümörleri temsil eder. Yani, kanser kavramı dışında kalan diğer tümörler “iyi huylu” veya “benign” tümörler olarak adlandırılır.Dolaysıyla kanserin cinsiyeti yok, agresif olanı var diyebiliriz.

Alttaki videoda isterseniz Türkçe altyazı seçeneğiyle birlikte detaylı bilgi alabilirsiniz.


Kaynaklar

1.https://en.wikipedia.org/wiki/Malignancy

2.https://en.wikipedia.org/wiki/Benign_tumor

3.Video YT-Alila Medical Media-https://www.youtube.com/watch?v=GhfrHjBX5eA

4.https://hekimsel.com/hastaliklar/kanser-yengec/

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !