Vahşi Av Efsanesi (Wild Hunt) Mitolojik Kökeni

0

Wilde Jagd – Wikipedia 

Vahşi Av Nedir?

Vahşi Av, Orta, Batı ve Kuzey Avrupa’da, , hayalet bir liderin ve onun avcı hayalet grubunun soğuk bir gecede, rüzgar sesleri eşliğinde, gökyüzünde uçtuğu, iyi bilinen bir halk efsanesidir.

Vahşi Av doğaüstü avcılar, ölüler, elfler, hayaletler ya da bazı durumlarda periler olarak anlatılmıştır. Kuzey geleneğinde Vahşi Av, büyük kış fırtınaları veya mevsim değişiklikleri ile eş 🔗anlamlıdır.

Vahşi Av Efsanesinin Kökeni Nedir? 

Anglo-Sakson tarihinin en eski kaynaklarından biri olan Anglo-Sakson Günlükleri (🔗The Anglo-Saxon Chronicle), ilk olarak MS 1127’de Vahşi Avdan söz eder. 1673’te Johannes Scheffer, 🔗Lapponia adlı kitabında Laplandlıların veya Sami halkının Wild Hunt hikayelerini anlatır.

Yazar Hélène Adeline Guerber, 1895 tarihli eserlerinde 🔗Kuzey Topraklarının Efsaneleri’nde Odin ve onun atı Sleipnir hakkında yazdı. Okurlarına, avın fırtınalı rüzgarlarında ölülerin ruhlarının götürüldüğünü anlatır.

Kavram, yazar ve mitolog Jacob Grimm tarafından 1835 yılında 🔗Deutsche Mythologie adlı eserlerinde popüler hale getirildi. Efsanenin Hıristiyanlık öncesi köklere sahip olduğuna ve liderinin, karakterinin karanlık tarafında Odin’in efsanelerine dayandığına inanıyordu.

Ayrıca avın liderinin bir kadın, belki de Berchta veya Holda adında kafir bir tanrıça olabileceğini düşünüyordu. Bu kadının da Odin‘in karısı olabileceğine inanıyordu.

Vahşi Av Efsanesi Neyi Anlatır?

Avın yılın en soğuk, en fırtınalı zamanında ormanlardan geçtiği söyleniyordu. O sırada dışarıda bulunan herkes istemsizce av partisine sürüklenir ve bulundukları yerlerden kilometrelerce uzakta bırakılırdı. Bazı kişiler, bedenleri güvenli bir şekilde evde kalırken, çılgına dönenlere ruhsal olarak katılmaya çalıştılar.

Grimm, hikayenin kaçınılmaz olarak Hristiyanlık öncesinden, modern zamanlara kadar değişmiş olduğunu varsaymaktadır. Efsane başlangıçta bir tanrı ve tanrıçanın kutsal bir bayram sırasında ülkeyi ziyaret ettiği, insanları kutsamadığı ve insanlardan hediyeleri kabul ettiği bir av olarak başladı. Uluyan rüzgarlarda insanlar tarafından duyulabilirlerdi, ancak daha sonra kötü niyetli bir gulyabani sürüsü olarak tanındı.

Yuletide Chills: The Wild Hunt | Ghost Cities 

Vahşi Avın Lideri Kimdir?

Efsanenin sayısız varyasyonu, av partisinin farklı liderlerinden bahsetmektedir. Almanya’da lider, Holt, Holle, Berta, Foste veya Heme gibi çeşitli isimlerle bilinir. Yine de çoğu versiyonda bir figür sık sık görülür: 🔗Odin (Woden olarak da bilinir). Odin, Vahşi Avın gerçekleştiği iddia edilen yılın zamanına ilişkin iki özel isimle bilinir, Jólnir ve Jauloherra. Bunların her ikisi de kabaca mevsimlerin değişimini kutlayan bir festival olan Master of Yule anlamına geliyor.

Av efsanesi coğrafi konuma da bağlı olarak yıllar içinde uyarlandı ve avın lideri de bu uyarlamalarla birlikte değişti. Orta çağlarda, putperest tanrıların geçmişte kalmasıyla, hikayenin kahramanı Charlemagne, Kral Arthur veya Frederick Barbarossa (12. yüzyılda Kutsal Roma İmparatoru) gibi karakterler haline geldi.

16. yüzyılda Hans von Hackelnberg’in Vahşi Avı yönettiği söyleniyordu. Hikaye onun bir yaban domuzu öldürdüğünü, yanlışlıkla ayağını domuzun dişine sapladığını ve kendini zehirlediğini anlatır. Yara ölümcül oldu ve öldüğünde von Hackelnberg cennete gitmek istemediğini, bunun yerine avcılığa devam etmek istediğini söyledi.

Daha sonra bunu gece gökyüzünde sonsuza kadar yapmaya zorlandı ya da alternatif versiyonlarda anlatıldığı gibi Vahşi Avı yönetmeye mahkum edildi. Kaynaklar, adını muhtemelen Odin’in adının bir sıfatının bozulması olarak gösteriyor.

Galler’de, liderin 🔗Gwynn ap Nudd veya Ölülerin Efendisi olduğunu iddia eden hikayenin bir varyasyonu var. Bu versiyonda, Ölülerin Efendisi’nin ardından kan kırmızısı kulaklı bir av köpeği sürüsü geliyor. İngiltere’de, kırmızı olan kulaklı aynı beyaz tazılar efsanelerde görülür. 🔗Gabriel av köpekleri olarak adlandırıldılar ve onların kıyamet habercisi olduklarını söylediler.

Avcı Herne veya Herlathing’in Güney İngiltere’de avın lideri olduğu ve muhtemelen efsanevi kral Herla ile bağlantılı olduğu iddia ediliyor. Orkney Adası geleneği, geceleri ortaya çıkan ve beyaz atların üzerinde dörtnala giden perilerden veya hayaletlerden bahseder. Kuzey Fransa’da Ölüm Tanrıçası Mesnée d’Hellequin’in hayalet alayına liderlik ettiği söyleniyordu.

Witcher 3 Wallpapers posted by Ryan Sellers 

Vahşi Av’ın Bölgesel Versiyonları

12. yüzyılda Britanya’daki din adamlarının Vahşi Av’a tanık oldukları bildirildi. Partide 20 ila 30 avcı olduğunu ve avın dokuz hafta sürdüğünü iddia ettiler. Wild Hunt ile ilgili daha önceki raporlar genellikle katılımcıları şeytani olarak temsil ederken, daha sonraki ortaçağ yeniden anlatımlarında avcılar bunun yerine periler haline geldi.

Almanya’da avcı bazen bir şeytan veya ejderha ile ilişkilendirilir ve çok sayıda tazı eşliğinde bir ata biner. Av, bahsedilirse, genellikle ya masum ya da bazı suçlardan suçlu olan genç bir kadındır. Çoğu zaman avla karşılaşan birini anlatır. Kötü kalabalığa karşı çıkarsa veya ona karşı gelirlerse cezalandırılırlar, ancak avcılara yardım ederlerse, geleneksel olarak para veya öldürülen bir hayvanın bacağıyla ödüllendirilirler.

Ne yazık ki, ikincisini alırlarsa, genellikle lanetlenir ve bir sihirbaz veya rahibin yardımı olmadan kurtulmaları imkansızdır. Masallarda ayrıca yolun ortasında duran birinin av alayından bir şekilde güvende olduğundan bahsedilir.

Vahşi Av, efsanenin İskandinav versiyonlarında görülmedi – sadece duyuldu -. Tipik olarak Odin’in köpeklerinin havlaması ve ölümcül bir sessizliğe bürünen orman, insanları yaklaşanlar olduğu konusunda uyardı. Av, kültürlerde genellikle mevsimlerde bir değişikliği veya savaşın başlangıcını ifade ediyordu.

İskoçya’da Vahşi Av, bazı kaynaklarda peri dünyasıyla yakından bağlantılıdır. Kötü perilerin soylu mahkemesi olan Sluagh ya da Unseelie Mahkemesinden atıldığı söyleniyordu. Sluagh’ın ölmekte olan ruhları yakalamak için batıdan uçtuğu ve 20. yüzyıla kadar İskoçya’daki insanların, içeride hasta bir kişi varken evlerinin batı tarafındaki pencereleri ve kapıları kapatmasıyla sonuçlandığı iddia edildi!

Benzer şekilde, Orkney Adaları’nın trollere ev sahipliği yaptığı söyleniyordu. Yaratıkların güneş ışığından nefret ettikleri ve insanlar bir derenin üzerinden geçerek kaçacak kadar şanslı olmadıkları sürece ölümlüleri yakalayıp yemeye çalıştıkları ifade edilir.

İnsanların bu ava tanık olması genellikle iyiye yorulmuyor. Avlanan bu doğaüstü güruhu görmek, büyük bir felaket yaşanacağına, ava tanık olan kişinin ölümüne ya da avcılar tarafından kaçırılacağına yoruluyor. Ava tanık olmak da şart değil, av esnasında uyumakta olan insanların ruhları da avcılar tarafından çekilip yanlarına alınarak av partisine katılmaya zorlanabiliyor. Av ile karşılaşıldığında güvende olmak için, yolun ortasında hareketsizce durmak, kendini yere atmak (yıldırım tehlikesinde yapılana benzer), yere bir parça çelik ya da ekmek atmak gibi kültürden kültüre farklılık gösteren önlemler var.

Fırtınalı gecede, gökyüzünde, delirmiş gibi, kaotik bir biçimde oradan oraya süzülerek ve korkunç sesler çıkararak avlanan tekinsiz bir ordu fikri, vahşi doğanın tehlikelerinin ve bilinmezliğinin yarattığı korkunun, ortaçağ insanının hayalgücündeki bir izdüşümü sanki. İnsanların bilimden mahrum olduğu, en basit doğa olaylarının bile doğaüstü ile açıklandığı zamanlarda, özellikle kırsalda yaşayan insanlar için yıldırımlı, fırtınalı gecelerin ve orman derinliklerinin ne çeşit korkular uyandırabileceğini biz tahmin bile edemeyiz.  

Paganizm Nedir? Paganlar Neye İnanır? 

Modern Paganizmde Vahşi Avın Yeri

Modern Pagan geleneğinde, paganlar ritüellerine Vahşi Av kavramını dahil ederler. 1990’ların sonunda antropolog 🔗Susan Greenwood böyle bir ritüele tanık oldu. Paganlar’ın efsaneyi kendilerini kaybetmek, doğanın vahşi, karanlık tarafıyla yüzleşmek ve uyum sağlamak için kullandıklarını bildirdi. 🔗Handbook of Contemporary Paganism’e göre av, ruhlar, ölüler ve hayvanların yanı sıra ritüelleşmiş yaşam ve ölüm döngüsünü de anlatır

Bu efsane, genellikle kavramların kişileştirilmesi yoluyla, o zamanlar açıklanamayan şeylere anlayış getirmeye çalıştı. Günümüz dünyasında, kategorize edilmemiş, kataloglanmamış veya açıklığa kavuşturulmamış tüm kavramları aydınlatacak bilim ve teknolojiye sahibiz. Neyse ki, evrendeki her bulmacanın kilidini henüz açmadık ve son teknolojik gelişmelerle, daha önce hiç kimsenin gitmediği bir yere gidebilir!

Kaynaklar

1.https://tarihiolay.com/mitoloji/iskandinav-mitolojisi/vahsi-av/ 

2.https://en.wikipedia.org/wiki/Anglo-Saxon_Chronicle

3.https://en.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Mythologie

4.https://en.wikipedia.org/wiki/Gwyn_ap_Nudd

5.Video YT-The Histocrat-https://www.youtube.com/watch?v=hi4VFbf8LI0

6.https://www.wikiwand.com/en/Wild_Hunt

 

 

Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !