İstemsiz Bruksizm (Diş Sıkma) Nedir?

0

teeth, grinding, TMJ, damage, stress, treatment, Cedars-Sinai 

Bruksizm (Diş Sıkma) ikiye ayrılır

Dişlerinizi sıkmak ve gıcırdatmak, öfke, korku veya strese karşı yaygın bir istemsiz tepkidir. Bazı insanlarda bu tepki,herhangi bir  stres etkenine ani tepki vermeselerde gün boyunca farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bunlardan bir taneside istemsiz diş gıcırdatma, bruksizm olarak bilinir.

Bruksizm gün boyunca veya uykuda olabilir, ancak insanların uyurken dişlerini gıcırdattıklarını bilme olasılıkları çok daha düşüktür. Uyku bruksizmi atakları sırasında uygulanan kuvvet nedeniyle,bu eylem dişler ve çene için ciddi problemler oluşturabilir ve etkisini azaltmak için tedavi gerektirebilir.

Uyku Bruksizmi Nedir?

Uyku bruksizmi, uyku sırasında meydana gelen diş gıcırdatmadır. Uyku bruksizmi ve uyanıkken bruksizm , fiziksel eylem benzer olsa da farklı kategoride kabul edilir.Los Angeles'taki Cedars-Sinai Pain Center`de uzman diş hekimi Katayoun Omrani, iki tür bruksizm olduğunu söylüyor: uyanıkken bruksizm ve uyku bruksizmi. İki türü kıyasladığımızda, uyanıkken bruksizm daha yaygın görülmektedir.

Uyku bruksizmindeki en önemli sorun, insanların uyurken dişlerini gıcırdattıklarını fark etmelerinin çok daha zor olmasıdır. Buna bağlı olarak, uyuyan kişi ısırma kuvvetinin farkında değildir, bu nedenle 250 pound'a kadar kuvvet uygulayarak dişlerini daha kuvvetli sıkar ve gıcırdatır.

Uyku Bruksizminin Belirtileri Nelerdir?

Uyku bruksizminin ana semptomu, uyku sırasında istemsiz diş sıkma ve gıcırdatmadır. Hareketler çiğnemeye benzer ancak genellikle daha fazla kuvvet uygulan
ır.

Uyku bruksizmi olan kişiler tüm gece boyunca dişlerini gıcırdatmazlar. Bunun yerine, sıkma ve gıcırdatma evreleri
vardır. Hastalar gece boyunca az atak geçirebilir yada tersine 100'e kadar çıkabilir.Bu evrelerin sıklığı genellikle tutarsızdır ve diş gıcırdatma her gece gerçekleşmeyebilir.

Uyku sırasındaki birtak
ım ağız hareketleri normaldir. İnsanların %60 ı ara sıra ritmik çiğneme kas aktiviteleri (RMMA) olarak bilinen çiğneme benzeri hareketler yapar, ancak uyku bruksizmi olan kişilerde bu hareketler daha sık ve kuvvetli gerçekleşir.

Uyku bruksizminin çoğu, uyku döngüsünün erken dönemlerinde, REM olmayan uykunun 1. ve 2. evrelerinde gerçekleşir. REM uykusu sırasında
gerçekleşme yüzdesi ise çok düşüktür.

Geceleri dişlerini gıcırdatan kişilere, bir aile üyesi veya yatak partneri tarafından bildirilmesse semptomun farkında olmamaları gayet normaldir. Bununla birlikte, ba
şka semptomlarda uyku bruksizminin bir göstergesi olabilir.

Çene ve boyun ağrısı, diş gıcırdatmanın sık görülen belirtileridir. Bunlar, bruksizm atakları sırasında bu kasların gerilmesiyle oluşur.S
abahları hissedilen gerilim baş ağrılarıda başka bir potansiyel semptomdur. Dişlerde açıklanamayan hasarlarda, gece diş sıkma ve gıcırdatma belirtisi olabilir.


Bar chart of teeth grinding prevalence across age groups where children and adolescents see the highest case rate. 

Uyku Bruksizmi Ne Kadar Yaygındır?

Uyku bruksizmi çocuklarda, ergenlerde ve genç erişkinlerde orta yaşlı ve yaşlı erişkinlere göre daha yaygındır. Kaç kişinin uykuda bruksizm olduğunu tam olarak bilmek zordur çünkü pek çok kişi dişlerini gıcırdattığının farkında bile değildir.

Çocuklarda uyku bruksizmi ile ilgili istatistikler, tespit edilmesi en zor olanıdır. Araştırmalar, çocukların yaklaşık %6 ila %50'arasında gece diş gıcırdatma yaşadığını göstermiştir. Dişleri çıkar çıkmaz çocukları etkileyebilir, bu nedenle bazı bebekler ve küçük çocuklar dişlerini gıcırdatabilir.

Ergenlerde uyku bruksizmi prevalansının %15 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Orta yaşlı yetişkinlerin yaklaşık %8'i ve yaşlı yetişkinlerin sadece %3'ünün uyku sırasında dişlerini gıcırdattığı tahminine göre yaş
ın ilerlemesi ile birlikte daha az görüldüğü varsayılıyor.

Uyku Bruksizminin Sonuçları Nelerdir?

Uyku bruksizmi uzun vadede dişlere önemli ölçüde zarar verebilir Dişler ağrılı, aşınmış  hale gelebilir. Diş kronları, dolgular ve implantlar da zarar görebilir.

Diş gıcırdatma, temporomandibular eklem (TMJ) olarak bilinen alt çeneyi kafatasına bağlayan eklemle ilgili sorun riskini artırabilir. TME sorunları çiğneme güçlüğüne, kronik çene ağrısına, çenenin kilitlenmesine ve diğer komplikasyonlara neden olabilir.

Uyku bruksizmi olan herkesin ciddi etkileri olmaz. Semptomların kapsamı ve uzun vadeli sonuçları, gıcırdatmanın şiddetine kişinin dişlerinin dizilişine, diyetine ve gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) gibi dişleri etkileyebilecek başka rahatsızlıkları olup olmadığına bağlıdır.

Gece diş gıcırdatma aynı zamanda yatak partnerini de etkileyebilir. Sıkma ve gıcırdatma sesi rahatsız edici olabilir, bu da yatağı paylaşan bir kişinin uykuya dalmasını veya istediği kadar uykuda kalmasını zorlaştırır.

 Uyku Bruksizmine Neden Olan Nedir?

Bruksizmin ana tetikleyicisi biliniyor olabilir: Omrani WordsSideKick.com'daki röportajında nedenini, stres ve kaygıya bağlıyor. Ancak diğer faktörlerde rol oynayabilir. Bunlardan en önemlisi, Neurology Clinical Practice dergisinde yayınlanan vaka raporlarına göre, bir tür antidepresan olan seçici serotonin geri alım inhibitörlerinin (SSRI'lar) kullanılmasıdır. Her zaman sorduğum soru bu: "Bu ilacı ne kadar süredir kullanıyorsunuz ve bu ilacı kullanmaya başladığınızdan beri bruksizminizin kötüleştiğini mi hissediyorsunuz?' diyor Omrani.

Sigara içmek, çok kafein veya alkol içmek ve asit reflüsü de kişinin bruksizm riskini artırabileceğini de ekliyor. Uyku apnesinin uyku bruksizmi riskini artırdığına dair şüphelere rağmen, Sleep and Breathing dergisinde yayınlanan 2020 tarihli bir inceleme, ikisi arasında kesin bir bağlantı bulamadı.

Bruksizm oldukça yaygın bir durumdur. Mayo Clinic'e göre yetişkinlerin yaklaşık üçte biri uyanık bruksizm yaşıyor ve her 10 kişiden birinde uyku bruksizmi var. Bu insanların çoğu için durum tıbbi bir sorun değil. Ancak bazıları için boyun ağrısına, çene ağrısına, baş ağrısına, diş eti çizgisinin çekilmesine ve dişlerde kuron veya diş çekimi gerektirebilecek hasarlara neden olabilir. Omrani, dişlerdeki sinirlerin o kadar tahriş olabileceğini, aslında bir kişinin kanal tedavisine ihtiyaç duyabileceğini söyledi. Bu semptomlar genellikle uyanık bruksizmden ziyade uyku bruksizmi ile ilişkilidir, diye ekledi.

Uyanık bruksizm tedavisi daha basittir. Omrani, 'Gündüz diş sıkma ile [insanlara] dişlerini ayrı tutarak ve kendilerine sürekli 'Ben sıkıyor muyum?' diye hatırlatarak bunu yapmamalarını öğretebilirsiniz. İnsanlar ayrıca diş sıkmalarını neyin tetiklediğini belirlemek ve stres yönetimini öğrenmek için bir ağrı psikoloğu ile birlikte çalışabilirler.

Uyurken diş sıkmanızı fark etmek ve durdurmak imkansızdır, bu nedenle uyku bruksizmini tedavi etmek farklı teknikler gerektirir. Her şeyden önce, Omrani, geceleri taktığınız özelleştirilmiş bir ağız koruyucusu gibi bir diş koruyucu gecelik takmanızı tavsiye etti. Omrani, öğütmeyi durdurmayacağını, ancak dişleri ve çene kaslarını koruyabileceğini söyledi. Kişi SSRI kullanıyorsa, farklı bir antidepresana geçmesi gerekebilir. Ağrı şiddetliyse, hastalara geceleri almaları için kas gevşetici reçete edilebilir veya gevşemelerine yardımcı olmak için yüz kaslarına Botox enjeksiyonlarını tercih edebilirler.

Uyku bruksizmi riskini birden fazla faktör etkiler, bu nedenle insanların neden dişlerini gıcırdattığının tek bir nedenini belirlemek genellikle mümkün değildir. Bununla birlikte, belirli risk faktörleri, daha yüksek bir uyku bruksizmi olasılığı ile ilişkilidir.

Stres bu risk faktörlerinin en önemlilerinden biridir. Olumsuz durumlarla karşılaştığınızda dişleri sıkmak yaygın bir tepkidir ve bu, uyku bruksizmi dönemlerine kadar gidebilir. Diş gıcırdatma ayrıca daha yüksek kaygı seviyelerine bağlı olduğuna inanılmaktadır.

Araştırmacılar, uyku bruksizminin genetik bir bileşeni olduğunu ve ailelerden geçebileceğini belirlediler. Uyku bruksizmi olan kişilerin yarısında bu durumu yaşayan yakın bir aile üyesi olacaktır.

Diş gıcırdatma bölümleri, değişen uyku düzenleri veya uykudan kaynaklanan mikro uyarılmalarla bağlantılı görünmektedir. Çoğu diş gıcırdatma, beyin ve kardiyovasküler aktivitedeki artışlardan önce gelir. Bu, uyku bruksizmi ile solunumdaki gecikmelerden dolayı geçici uyku kesintilerine neden olan obstrüktif uyku apnesi (OSA) arasında bulunan ilişkileri açıklayabilir.

Sigara içmek, alkol tüketimi, kafein alımı, depresyon ve horlama dahil olmak üzere çok sayıda başka faktör uyku bruksizmi ile ilişkilendirilmiştir. Olası nedensel bağlantıları ve bu faktörlerin uyku bruksizmini etkileyip etkilemediğini ve nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Uyku Bruksizmi Nasıl Teşhis Edilir?

Uyku bruksizmi teşhisi bir doktor veya diş hekimi tarafından konur, ancak teşhis süreci bakım sağlayan sağlık profesyonelinin tipine bağlı olarak değişebilir.

Polisomnografi olarak bilinen bir uyku kliniğinde bir gecede yapılan inceleme, uyku bruksizmini teşhis etmenin en kesin yoludur. Ancak polisomnografi zaman alıcı ve pahalı olabilir ve bazı durumlarda gerekli olmayabilir. Polisomnografi, OSA gibi diğer uyku problemlerini tanımlayabilir, bu nedenle bir kişinin çeşitli uyku şikayetleri olduğunda özellikle yararlı olabilir.

Birçok insan için, yatak partnerinden diş gıcırdatma raporları ile birlikte diş hasarı ve çene ağrısı gibi semptomların varlığı, bir kişinin uyku bruksizmi olduğunu belirlemek için yeterli olabilir.

Evde gözlem testleri diş gıcırdatma belirtilerini izleyebilir, ancak bu testlerin polisomnografiden daha az kesin olduğu kabul edilir.

Uyku Bruksizminin Tedavileri Nelerdir?

Uyku sırasında diş gıcırdatmasını tamamen ortadan kaldıran veya tedavi eden bir tedavi yoktur, ancak birkaç yaklaşım epizodları azaltabilir ve dişlere ve çeneye verilen zararı sınırlayabilir.

Diş gıcırdatan bazı kişilerde herhangi bir semptom görülmez ve tedaviye ihtiyaç duymayabilir . Diğer insanlar semptomlara veya uzun vadeli problemlere ilişkin daha büyük riske sahip olabilir ve bu durumlarda genellikle tedavi gereklidir.

Uyku bruksizmi için en iyi tedavi kişiye göre değişir ve her zaman, bir terapinin yararlarını ve dezavantajlarını hastanın özel durumuna göre açıklayabilecek bir doktor veya diş hekimi tarafından denetlenmelidir.

Teeth Grinding - Laser Skin CareBotoks uygulamasında toksin çift taraflı olarak bu kas (Genelde masseter ve nadirende temporal kaslar) içerisine yapılır ve bu kaslar geçici olarak felç edilir. Botoksun enjekte edileceği noktaları bulmak için hastaya çenesini kuvvetlice kapatıp sıkması söylenir ve sertleşen masseter ve temporal kaslara belirlenen dozlarda botoks enjekte edilir. İşlem süresi çok kısadır ve botoksun etkisi geçtiğinde (yaklaşık 3-6 ay ) işlemin tekrarlanması gerekir. Çiğneme ve konuşma fonksiyonlarında en ufak bir bozulma olmayacak çünkü diğer kaslar görevi paylaşacaklardır. Kasılma gücü azalan kaslar çeneyi sıkı bir şekilde kapatamayacak ve dişlere olan baskı azalacaktır. Bu sayede gıcırdatma ortadan kalkabilir.

Stres azaltma

Yüksek düzeyde stres, uyanıkken ve uykudayken bruksizme katkıda bulunur, bu nedenle stresi azaltmak ve yönetmek için adımlar atmak diş gıcırdatmasını doğal olarak azaltmaya yardımcı olabilir.

Stresli durumlara maruz kalmayı azaltmak idealdir, ancak elbette stresi tamamen ortadan kaldırmak imkansızdır. Sonuç olarak, birçok yaklaşım, etkisini azaltmak için strese verilen olumsuz tepkilerle mücadele etmeye odaklanır.

Olumsuz düşünceleri yeniden çerçeveleme teknikleri, uykusuzluk için bilişsel davranışçı terapinin (CBT-I) bir parçasıdır, uykuyu iyileştirmeye yönelik bir konuşma terapisidir ve kaygı ve stresi de ele alabilir. Uyku hijyenini iyileştirmek ve gevşeme tekniklerini kullanmak, daha kolay uykuya dalmak için ek faydalar sağlayabilir.
İlaçlar

İlaçlar bazı kişilerin uyku bruksizmini azaltmasına yardımcı olur. Bu ilaçların çoğu, diş gıcırdatma ile ilgili kas aktivitesini azaltmak için beyin kimyasallarını değiştirerek çalışır. Botox enjeksiyonları, kas hareketini sınırlamanın başka bir yoludur ve daha şiddetli uyku bruksizmi vakalarında etkinlik göstermiştir.

Çoğu ilacın, bazı hastalar için onları uygunsuz hale getirebilecek veya uzun vadede kullanılmasını zorlaştırabilecek yan etkileri vardır. Potansiyel faydalarını ve yan etkilerini en iyi şekilde anlamak için uyku bruksizmi için herhangi bir ilaç almadan önce bir doktorla konuşmak önemlidir.
Ağızlıklar

Uyku bruksizmi nedeniyle dişlerde ve ağızda oluşabilecek hasarı azaltmak için bazen gece koruyucu olarak adlandırılan çeşitli ağızlıklar ve ağız koruyucuları kullanılır.

Diş splintleri dişleri kaplayabilir, böylece taşlamanın zararlı etkisine karşı bir bariyer olur. Splintler genellikle bir diş hekimi tarafından hastanın ağzı için özel olarak tasarlanır, ancak aynı zamanda reçetesiz de satılır. Dişlerin sadece bir bölümünü kaplayabilir veya tüm üst veya alt dişler gibi daha geniş bir alanı kaplayabilirler.

Mandibular ilerletme cihazları (MAD) dahil olmak üzere diğer atel ve ağızlık türleri, ağzı ve çeneyi belirli bir konumda sabitlemek ve sıkma ve gıcırdatmayı önlemek için çalışır. MAD, alt çeneyi öne tutarak çalışır ve genellikle kronik horlamayı azaltmak için kullanılır-
Semptom Rölyef

Tedavinin bir diğer bileşeni, uyku bruksizmi ile daha iyi başa çıkmak için semptomları hafifletmektir.

Sakız ve sert yiyeceklerden kaçınmak, çenenin ağrılı hareketlerini azaltabilir. Çeneye uygulanan sıcak kompres veya buz paketi ağrıyı geçici olarak dindirebilir.

Yüz egzersizleri, bazı kişilerin çene veya boyundaki ağrıyı azaltmasına yardımcı olur. Yüz gevşemesi ve baş ve boyun bölgesine masaj yapılması kas gerginliğini daha da azaltabilir. Bir doktor veya diş hekimi belirli egzersizler önerebilir veya deneyimli bir fizyoterapiste veya masaj terapistine sevk edebilir.

 Kaynaklar

 18.https://www.sleepfoundation.org/bruxism

19.https://www.livescience.com/why-grind-teeth.html 

20.Video YT-https://www.youtube.com/watch?v=jb6VphMr7ww&t=211s

21.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5914744/

22.https://www.cedars-sinai.org/blog/teeth-grinding.html

23.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11332529/

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !