Mastürbasyon Kas Gelişimini Engeller Mi?

0

 Can Masturbation Affect Your Muscle Gains? - YouTube

 Mastürbasyon kas gelişimini engeller mi?

Mastürbasyon yada cinsel ili
şkinin testosteron seviyesini düşürdüğü ve dolayısıyla kas gelişimini olumsuz etkilediği erkekler arasında çok sık tartışılan bir konudur. Mastürbasyonun kas büyümesini önleyip engellediği sorusunu o kadar çok duyuyoruz ki artık bu konuya bilimsel bir ışık tutmanın zamanı geldi.

Çoğu bilimsel araştırma, mastürbasyon ve cinsiyetin ortalama günlük testosteron düzeyleri üzerinde neredeyse hiçbir etkisinin olmadığını ve muhtemelen kas oluşumu üzerinde de hiçbir etkisinin olmadığını göstermektedir.

Mastürbasyon ve cinsiyetin testosteron düzeyleriniz üzerinde neden hiçbir etkisi olmadığını, seks ve mastürbasyonun kas gelişimine hangi iki şekilde zarar verebileceğini ve bu konuda neler yapabileceğinizi öğrenmek için neler gerekli ona bakal
ım.

Mastürbasyon kas büyümesini engeller mi?

Muhtemelen mastürbasyonun testosteron seviyenizi düşürdüğünü, dolayısıyla egzersiz isteğinizi ve kas büyümenizi yavaşlattığına dair iddialar
ı duymuşsunuzdur.

Mastürbasyonun (veya daha spesifik olarak boşalmanın) kas gelişimini ve performansı olumsuz yönde etkilediği fikri, sporcuların yarışmalardan önce seksten kaçındığı eski Yunan ve Roma dönemlerine kadar uzanıyor.

Görünüşe göre bu fikir fitness ve vücut geliştirme sporcuları arasında hala yaygın.

Eski ağır sıklet boks şampiyonu David Haye bir röportajda şunları söylemi
şti:

"Kavgadan önce 6 hafta boyunca mastürbasyon yapamam, seks yok, mastürbasyon yok, hiçbir şey yok!"

Peki bilimsel araştırmalar mastürbasyon ve egzersiz hakkında ne söylüyor?

Kısa cevap şu: Kuvvet ve a
ğırlık antrenmanından hemen önce mastürbasyon yapmadığınız sürece herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.

Yani antrenmandan önce mastürbasyon yapıp yapmamanız gerektiğini merak edenlere cevap verilecekse basit
çe ve net olarak ,"bunu yapmayın" denilebilir.

Uzun cevap şu: Mastürbasyonun vücut üzerinde çeşitli etkileri olduğunu ve kısa vadede testosteron düzeylerini etkileyebileceğini gösteren çalışmalar var, ancak kas büyümesini etkileme olasılığı çok düşük. 

Mastürbasyon testosteron seviyelerini etkiler mi?

İnsanların mastürbasyonun kas oluşumunu engellediğine inanmalarının ana nedeni, testosteron seviyeleri üzerindeki etkileriyle ilgilidir. Muhtemelen bildiğiniz gibi testosteron, yüz ve vücut kıllarının büyümesi, cinsel isteğin artması ve en önemlisi kas gelişimi gibi erkeksi özellikleri destekleyen bir hormondur. Hem erkeklerde hem de kadınlarda testosteron vardır, ancak erkeklerde kadınlardan 15 ila 20 kat daha fazladır.

İnternette gezinirseniz, mastürbasyonun testosteron düzeylerini düşürdüğünü ve bunun da birçok erkeği asabile
ştirdiği iddia eden makaleler veya videolar bulacaksınız.

Peki bu ne kadar doğru?

Birçok çalışma, birkaç hafta boyunca seks ve mastürbasyondan uzak durmanın testosteron düzeylerini biraz artırabildiğini göstermiştir. Ama sadece minimal düzeyde.

Hangzhou Üniversitesi'nden bilim insanları, 21 ila 45 yaşları arasındaki 28 sağlıklı erkek üzerinde bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırmacılar 
katılımcıları iki gruba ayırdı.

    İlk gruptaki katılımcılara sekiz gün boyunca mastürbasyon yapmamaları söylendi.
    İkinci gruptaki katılımcılara ise sekiz gün boyunca mastürbasyon yapabilecekleri
söylendi.

Araştırmacılar bu çalışmada her gün tüm katılımcıların testosteron düzeylerini ölçtüler ve çalışmanın yedinci gününde birinci grubun testosteron düzeylerinin ikinci gruba göre yüzde 50 daha yüksek olduğunu buldular.

Bu çalışma, mastürbasyonun kas büyümesi üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dair açık bir kanıt gibi görünse de, sonuçlara şüpheyle yaklaşmak için ciddi nedenler var.

İlk olarak, ortalama testosteron seviyeleri çalışmanın ilk beş gününde büyük ölçüde değişmeden kaldı, ardından altıncı ve yedinci günlerde aniden arttı ve sekizinci günde normal seviyelere döndü.

İkinci gruptaki katılımcılara mastürbasyon yapabilecekleri ve seks yapabilecekleri söylendi ancak bu süre zarfında ne sıklıkla mastürbasyon yaptıkları veya seks yaptıklarına dair herhangi bir ölçüm yapılmadı.

Araştırma ilginç olsa da, bu konuda çok fazla güvenilir oldu
ğu pek söylenemez.
Özet: Bazı çalışmalar mastürbasyon ve seksten uzak durmanın testosteron düzeylerini artırabileceğini göstermiştir ancak bu çalışmaların sonuçları pek güvenilir değildir.

Bu durumda mastürbasyon kas büyümesini engeller mi? Hayır, engellemiyor.

Peki egzersiz yaptıktan sonra mastürbasyon yapilabilir mi? Elbette kas gelişiminize olumsuz bir etkisi olmayacaktır.

Antrenman öncesinde mastürbasyon yapmadığınız veya seks yapmadığınız sürece herhangi bir sorun yaşamayacağınız ortada.

Mastürbasyon kas kaybına neden olur mu?

Kas kayb
ının yaşanması için kasların yok olacak kadar düşük kalori beslenmesi gerekiyor. Buna göre çok az yemek gerekiyor. Uzun süre neredeyse hiç besin tüketmemekte kaslarınıza zarar verebiliyor. Bunun dışında mastürbasyon kasları eritmez veya kas kaybına neden olmaz. "Mastürbasyon kasların erimesine neden olur" ifadesinin bilimsel bir açıklaması yoktur.

Daha önce de belirttiğimiz gibi egzersiz öncesi mastürbasyon, kısa süreliğine kendinizi zayıf hissetmenize neden olarak egzersizin etkinliğini azaltabilir. Buna göre antrenman öncesi hariç istediğiniz zaman mastürbasyon yapabilirsiniz, kas gelişiminizi asla etkilemez.

No Pain No gain evet,mastürbasyon ise sorun değil.

 

Kaynaklar

1.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12659241/

2.https://www.fitnesslife24.ch/training/verhindert-selbstbefriedigung-die-entwicklung-von-muskeln/

3.Video-Picturefit- https://www.youtube.com/watch?v=291pbKd9BsQ

4.https://www.youtube.com/watch?v=Xs3yy5Cc52U

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !