Okyanusların Daha Derin Olmaması ve En Yüksek Dağ Neden 9 Km?

1
https://sarkac.org/wp-content/uploads/2017/03/global-water-volume-fresh-large-e1490178872228.jpg 
Görseldeki büyük damla dünyadaki tüm okyanus ve denizlerdeki toplam su miktarı,küçük damla ise tatlı su miktarı ve en altta ufacık 1 piksellik bir damla daha var, o da içilebilir temiz su.
Okyanusların Daha Fazla Derin Olmaması ve En Yüksek Dağ Neden 9 Km?
Dünyanın yüzeyinin 3/4'ü sularla kaplıdır. dünya gezegeninin içinde bulundurduğu su değil. Katman olarak çekirdeği iç ve dış çekirdek olarak ayırırsak en kalın katman magma'dır. Sima ve Sial humusu bir katman olarak düşünmediğimiz taktirde en ince katmanlardır. 
En yüksek dağ 9 km'ye yakın, okyanustaki en derin yer ise 10 km'nin biraz üzerinde.
Yüzeydeki bu yükseklik ve derinliğe rağmen sular tamamen çekilse bile dünya hala pürüzsüz bir küre olarak görünecektir.
Dünyanın çapı 12.000 km olduğundan 9-10 km'lik pürüzlerin algılanması çok zor. Bu 12 metre çapındaki bir küre üzerindeki 1 cm'lik kabartıları görmeye çalışmak gibi.
Fotoğraftaki Abd üzerinde görünen büyük mavi küre dünyadaki tüm suyu bir araya topladığımız zaman nasıl görüneceği hakkında.Okyanusların tamamı dahil dünyadaki su bu kadar.
Çapı 1375 km olan bu mavi küre tüm suları temsil etmektedir: Okyanuslar, kutuplardaki ve dağlardaki buzullar, göller, ırmaklar, atmosferdeki su buharı, bulutlar ve hatta canlılardaki sular. Dünyanın büyüklüğü ile karşılaştırıldığında aslında çok da fazla suyumuz yok.
Bu mavi kürenin sağında daha küçük bir mavi kürecik görünüyor.
Çapı 273 km olan bu küre dünya üzerindeki tüm tatlı suları temsil etmektedir: yeraltı suları, göller, ırmaklar vs.
bu tatlı suların %99'u erişilemez derinlikte yeraltı suları olduğundan bu küçük mavi küreciğin ancak %1'ini kullanma imkanına sahibiz. Küçük mavi kürenin hemen altındaki en küçük mavi noktacık bu %1'i göstermektedir. çapı 56.2 km'dir).
Mavi kürede bu kadar su ile yaşıyoruz.

Bildergebnis für Olympus Mons 
Peki Mars`daki Olympus Mons neden 26 km?
Olympus Mons, Güneş Sistemi'de bilinen en yüksek volkan ve dağdır. Dağ, Mars gezegeninde yaklaşık olarak 18,4°N 134°W / 18, -134. koordinatlarından yer alır. Dünya'nın en yüksek dağı Everest ile karşılaştırılırsa üç kat daha yüksektir. Dağın yüksekliği 26 bin 400 metredir. Olympus Dağı, görüntü olarak Dünya’da yer alan dağlardan farklıdır. Örnek verecek olunursa, bu dağın tepesi eğimli değil tamamen düzdür. Bu görüntü çok hafif eğimleri olan ovayı anımsatmaktadır. Bir dağ denilince akla gelen ilk şeylerden birisi olan dik yamaçlar, bu dağ için geçerli değildir. Bu dağın yamaçları dik değildir. Öyle ki, yamaçların eğimi 1 ile 3 derece arasında değişmektedir.[kaynak3
Kütleçekim etkisi
Dünya üzerinde 100 km yüksekliğinde dağlar ya da 50 km derinliğinde okyanuslar bulunmamaktadır.Bu hiç de garip bir durum değil hatta fizik kanunlarının gereğidir. Bunun nedeni dünyanın kütlesi, yoğunluğu gibi faktörlere bağlıdır.Zira bu faktörler de dünyanın kütleçekim etkisini etkilemektedir. Dünya üzerinde bir dağ yüz kilometre yüksekliğinde olamaz çünkü dağın kendi ağırlığı belli bir seviyeyi aştığında batmaya başlar, benzer durum derin noktalar için de geçerli. bildiğiniz üzere astroidler gezegenler gibi küresel değildirler bunun nedeni kütleçekimlerinin kendileri küre biçiminde çökmeye zorlayacak kadar çok olmamasıdır, Bir gezegenin kütleçekimi ne kadar büyükse o derece pürüzsüz bir küre halini alacaktır doğal olarak. marsın yer çekimi dünyadan daha düşüktür bu nedenle de güneş sistemindeki en yüksek dağ olan Olympus Mons (26 km) oluşmasına olanak tanımıştır. 
Tüm gökcisimleri neden yuvarlaktir makalemiz icin,bkz.[kaynak2]
 
İlgili hesaplamalarla ilgili olarak buraya bakabilirsiniz.[kaynak1]

Kaynaklar,
1.http://www.hk-phy.org/articles/mount_high/mount_high_e.html
2.https://cernbilim.blogspot.com/2018/05/tum-gok-cisimleri-neden-yuvarlak.html 
3.https://en.wikipedia.org/wiki/Olympus_Mons

Yorum Gönder

1 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !