İsrail'in 'Beresheet’i Ay’a İnemedi

2
 
(SpaceIL/Israel Aerospace Industries)-iniş yaptığı esnada iniş motorunun arıza vermesi sebebiyle ay yüzeyine çakıldı.Araç indikten sonra İsrail bayrağını ay yüzeyine dikecek ve manyetik alan arayacaktı.
İsrail'in 'Beresheet’i Ay’a İnemedi 
İsrailli uzay şirketi SpaceIL, Beresheet isimli uzay aracını 22 Şubat'ta Tesla`nın CEO`su Elon Musk`un uzay ajansı olan SpaceX'in Falcon 9 roketi ile ABD'nin Cape Canaveral Uzay Üssü'nden başarıyla fırlatmıştı.
İsrail’in ilk Ay misyonunun yöneticilerinden biri, “Maalesef aracı indiremedik” diye açıkladı. Aracın iniş öncesinde Dünya’yla irtibatının kesildiği ifade edildi. Beresheet uzay aracı, 22 Şubat günü ABD’den fırlatılan Falcon 9 roketiyle Ay’a gönderilmişti. Saatte 36 bin km hız yapan araç, bir hafta önce Ay yörüngesine girerek İsrail’i, bunu başaran 7. ülke konumuna getirmişti.
Başarısız denemenin ardından misyon ekibiyle görüşen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, “İsrail uzay aracı Ay’a kazasız sağlam bir şekilde inecek. İki buçuk — üç yıl sonra. Bunu not edin” ifadelerini kullandı. Uzay aracının, iniş sırasında ana motorunda bir arıza meydana geldiği ifade edildi.
Bildergebnis für Moon Landing by Israel’s Beresheet 
Geçtiğimiz Aylarda Gönderdikleri Uzay Aracı ve Özellikleri
Bu, özel sektör finansmasnıyla Ay’a ilk gidiş. Bugüne dek sadece ABD, Rusya ve Çin’in devlet kurumları Ay yüzeyine araç indirebildi. Bu, aynı zamanda İsrail’den Ay’a ilk yolculuğu idi.
Tevrat’ın Yaradılış bölümünün ilk sözü olan ‘başlangıç’ (genesis)İbranicesi (Bereşit) ile adlandırılan uzay aracı, ABD’li mucit ve yatırımcı Elon Musk’ın SpaceX şirketinin Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi. 585 kilo ağırlığında ve 1,50 metre uzunluğundaki uzay aracı, fırlatılmasından 34 dakika sonra Dünya’nın yörüngesine yerleşmişti.
Uzayda 6.5 milyon km mesafe kat ettikten sonra 11 Nisan’da Ay’ın Dünya’ya yakın yüzeyine inmeye çalışacaktı. İnerse bunu başaran 4. ülke İsrail olacaktı. fakat iniş sırasında ana motorunda bir arıza meydana geldiği ifade edildi.
İlk kez özel şirketin finanse ettiği kuruluş
Tümüyle özel bağışçıların finanse ettiği 100 milyon dolarlık projenin aracını, İsrail devletinin Hava Uzay endüstrileri (IAI) ile İsrailli kar amacı gütmeyen kuruluş SpaceIL inşa etti.
‘Israel To The Moon’ isimli sosyal medya hesaplarından ‘Beresheet’in maceralarını paylaşan SpaceIL, “Çocuklarımızın ve İsrail devletinin geleceği ile her şeyin mümkün olabileceği inancı için bize katılın ve Beresheet’e Ay yolunda şans dileyin” mesajını yayımlamıştı.
SpaceIL kurucularından Yonatan Winetraub Falcon 9’un ufukta yükseldiği an Cape Canaveral’da Ay’ın çıktığını belirtip “İsrail ilk aracını gönderirken Ay’ın çıkması son derece sembolikti” dedi.
ABD, Rusya ve Çin’in başarılı misyonlarının dışında Hindistan, Japonya ve AB’ninkiler dahil diğer birçok Ay’a inme misyonu başarısızlığa uğramıştı.
‘Beresheet’ten 50 yıl önce, Ay’da insan yürüten tek ülke olan ABD, Apollo programıyla 1969-1972 arası 6 insanlı misyon gönderdi. ABD ile Rusya’nın onlarca robotlu misyonu da var.
SpaceIL’in Twitter hesabından yapılan açıklamada inişin başarısızlıkla sonuçlandığı bilgisi “İnancınızı kaybetmeyin! Çok yaklaştık ancak iniş sırasında maalesef başarılı olamadık” mesajı ile paylaşıldı.Yüzeye 2km kala ana motor arıza verdi, 150 metre kala motorun tekrar çalıştığı bilgisi geldi, sonra da mekikle irtibat kesildi denildi.
Neden yinede kutladıklarını soranlar;ay'a iniş hiçbir şey ifade etmese bile, gelişen uzay ve teknoloji yarışında "bizde varız" mesajını taşır. Zira 9 milyon nüfusuyla aya inmeyi deneyen ve neredeyse başarılı olan bir ülke.İsrail'li yetkililer ay yörüngesine girebilen 7. ve aya ulaşabilen 4. ülke olabildikleri için mutlu olduklarını söylüyorlar.
Bu durumda aya iniş yapma ihtimali yüksek olan 4. ülke Hindistan olabilir. Hindistan`ında yürüttükleri bir ay programları mevcut.
 
Kaynaklar
1.https://www.space.com/israel-moon-landing-beresheet-webcast.html 
2.https://twitter.com/TeamSpaceIL/status/1116430572551852032 
3.Video-SpaceIL-https://www.youtube.com/watch?v=_R4zk448oPs

 

Yorum Gönder

2 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !