Mesih İsa Gerçekten Yaşadı Mı?

0

Jesus als historische Person: Gab es den Mann aus Nazareth wirklich? |  FOCUS.de Mesih İsa Gerçekten Yaşadı Mı?

Hristiyanlık dünyadaki en yaygın dindir. Yaklaşık 2,26 milyar Hıristiyan bu dinin merkezi figürüne inanır: İsa Mesih. Fakat Nasıralı İsa gerçekten var mıydı yoksa İncil'deki bilgiler bir efsaneye mi dayanıyor?

Erken Hıristiyanlık döneminde ve Hıristiyan olmayan kaynaklarda İsa Mesih

İsa, Hıristiyanlığın merkezi figürüdür. Bu nedenle, İsa'nın hayatı söz konusu olduğunda, Hıristiyan İncil'inin (özellikle Yeni Ahit'in) birincil kaynak olması şaşırtıcı değildir.

☀ İsa'nın hayatıyla ilgili bilgilerin çoğu dört "kanonik" İncil'den (Matta, Markos, Luka ve Yuhanna'ya dayanan) gelir.
Kilise tarafından kabul edilmeyen incillere ise "apokrif inciller" adı verilir.  

☀ İsa'nın  yaşamı hakkında çok az bilgi var, ancak Pauline mektuplarında"ing.➦The Pauline epistles" (İncil'in bir parçasıdır) İsa Mesih'in çarmıha gerilmesi ve dirilişi hakkında bilgiler mevcut.
☀ Yahudi tarihçi ➦Flavius ​​​​Josephus, "Yahudi Eski Eserleri" adlı eserinde İsa'dan, dirilişten ve Hıristiyanlardan bahseder. Metnin "➦Testimonium Flavianum" (Türk
çe "Flavian Tanıklığı") olarak bilinen bölümü tartışmalıdır ve çoğu araştırmacı bize ulaşan metnin orijinal olmadığı, ancak daha sonra Hıristiyanlar tarafından eklendiği konusunda ➦hemfikirdir.
 ☀ Romalı tarihçiler 🔗Tacitus, 🔗Pliny the Younger ve 🔗Suetonius, Roma tarihi hakkında yazdılar, ancak marjinal notlarda İsa ve Hıristiyanlardan da bahsettiler. Ancak,bu bilgi çok anlam ifade etmiyor, bilgiler muhtemelen Hıristiyan kaynaklar
ından alıntı.
Yine de teknik olarak, çoklu doğrulama, nesnel bir gerçekliği garanti etmez, ancak sadece söz konusu bilginin, antik dünyada genel bir kabul gördüğünü belirler. 

Kuran’da ‘Meryem oğlu’ ve ‘Mesih’ adıyla anılan Hz. İsa’dan 25 yerde söz edilmektedir. Özellikle Meryem ve Ali İmran surelerinde onun doğumu ve peygamberliği geniş bir şekilde anlatılmıştır. Kuran, Hz. İsa’nın hayatı ile ilgili sunduğu bilgilerle onu tanrılaştırmak isteyenlerin iddialarını çürütmeyi hedeflemiştir.

Soyu itibarıyla Yahudi olan Hz. İsa, İsrail oğullarına gönderilmiş bir peygamberdir.
İslama göre bakire Meryem’den Allah’ın kudretiyle babasız doğduğunu hazmedemeyen o günkü Yahudi toplumu, gerek onun şahsına ve gerekse anasına iftira atmaktan geri durmamışlardır. 

☀ İsa'dan (Yeshu) da Yahudi Talmud'unda bahsedilir. Buradaki bilgilerde İncil'deki bilgilerle uyuşmuyor - bu yüzden Yeshu'nun taşlandığı ve çarmıha gerilmediği söyleniyor. Yahudiler İsa'yı Tanrı'nın Oğlu veya Mesih olarakta görmezler.

Jesus von Nazareth: Wissensfrage - Religion - Kultur - Planet Wissenİsa Mesih'in Varlığına İlişkin Tarihsel Kanıtlar

İsa'nın gerçekten var olduğuna dair hiçbir arkeolojik kanıt yoktur. 

☀ Din âlimi Bart Denton Ehrman, "➦Did Jesus Exist? The Historical Argument for Jesus of Nazareth" adlı eserinde İsa'nın varlığına dair hiçbir fiziksel kanıt bulunmamasının oldukça normal olduğunu yazmaktadır.Ehrmann`a göre kanıt olmaması, bir kişinin var olmadığı anlamına gelmez. Çünkü o dönemde yaşayan insanların yüzde 99,99'unun arkeolojik izleri bulunamadı

Aramice adı Yeshua ben Joseph'ti. İncil'in Yunanca yazılmış İncillerinde İsa olarak anılırdı. Kendisine ait doğrudan arkeolojik iz yoktur. Ancak bu şaşırtıcı değildir, çünkü bu zamanın insanlarının büyük çoğunluğu yoksuldu. Aynı zamanda Fransisken bir keşiş olan İtalyan arkeolog Eugenio Alliata, "Tek bir kişinin yaşamına dair 2.000 yıllık kanıt bulmak çok sıra dışı olurdu" 🔗diyor.

☀ 53 İncil figürünün varlığını kanıtlayan Purdue Üniversitesi'nden araştırmacı Lawrence Mykytiuk da ➦aynı fikirde. Özellikle, İsa'nın ait olduğu söylenen sosyal sınıf, neredeyse hiç arkeolojik iz bırakmadı.

☀ Zamanla ortaya çıkan ve İsa ile ilişkilendirilen sayısız kalıntıların sahte oldukları ➦ortaya çıkmştı. 16. yüzyılın başlarında, ilahiyatçı Johannes Calvin, İsa'nın çarmıhından bir gemiyi  doldurabilecek  kadar tahta parçaları olmasi gerektigini yazdı.

☀ Birçok inanan tarafından Mesih'in gerçek örtüsü olarak kabul edilen "Torino kefeni" de bir sahtekarlıktı. Radyokarbon tarihleme, maddenin 12. veya 13. yüzyıldan kalma olduğunu gösterdi. 2015 yılında DNA analizi de yapılmıştı. Kumaş üzerindeki DNA izlerinin dünyanın çeşitli yerlerinden (Hatta Hindistan'dan) birkaç kişiden geldiğini ortaya çıkardı.

☀ İsa'nın doğumuyla ilgili bilgiler, dört kanonik İncil'den yalnızca ikisinde mevcuttur (ve belirli bir tarih de verilmemiştir). Ancak bu bilgi kendi içinde çelişkili ve tarihsel verilerle de tutarsız. Örneğin Matta İncili'nde, İsa'nın Büyük Hirodes zamanında doğduğu söylenir - oysa İsa iddia edilen doğum tarihinden dokuz yıl önce ölmüştü.

Hat Jesus Christus wirklich existiert?İsa gerçekten var mıydı, yok muydu?

☀ İsa Mesih'in gerçekten var olup olmadığını "mevcut bilgilerle" kimse kesin olarak kanıtlayamaz.

☀ Lawrence Mykytiuk, eserinde, eski çağlarda İsa'nın var olup olmadığı konusunda bir tartışmanın olmadığını vurgular. Yahudi hahamlar, İsa'nın bir sihirbaz ve sahtekar olduğunu düşünürlerdi - ama varlığını asla inkar edemezlerdi.görüşünde.

☀ İsa'nın varlığını araştıran çoğu araştırmacı, büyük olasılıkla İsa adında önemli bir kişinin olduğu konusunda hemfikirdir.

☀ Tarihsel İsa"nın gezici bir vaftiz olduğu varsayılır (görünüşe göre Kiniklere aittir).
Kinizm (sinizm, kinik ya da kuşkuculuk), Sofist Gorgias'ın ve daha sonra da Sokrates'in öğrencisi olan Antisthenes'in öğretisidir. Antisthenes, Kynosarges Gymnasion'da okulunu kurmuştur. Kinik okulun, kyon kelimesinden türediği söylenmektedir.

Araştırmacılar, İsa'nın gençliğinden sonra Vaftizci Yahya"🔗John the Baptist" adlı dini bir vaiz grubuna katıldığına inanıyor. Daha sonra kendi takipçileri oldu ve gezici bir vaftiz oldu. İsa Yahudiydi. Muhtemelen kendi dinini kurmak istemiyordu. 

Bunlara dayanarak günümüzde çoğu akademisyen, İsa'nın, Yahya tarafından vaftiz edildiğini, yahudilerle, tanrı'nın iradesine göre en iyi şekilde nasıl yaşanabileceğini tartıştığını, şifalarla ve şeytanlarla uğraştığını, öğretisini kıssalarla ifade ettiğini, Celile'de erkek ve kadın takipçilerinin toplandığını, Kudüs'e gittiğini ve Pontius Pilatus valiliği sırasında Romalı askerler tarafından çarmıha gerildiğini kabul etmektedir.
Bu sebeple onun Roma işgali atında yaşamış bir Celileli yahudi olma ihtimali baskındır.Ancak öte yandan peygamberlik iddialarının, dönemin çalkantılı toplumsal yaşamının doğurduğu Mesih ve kıyamet beklentilerinin bir ürünü olmadığını kanıtlamak imkansızdır. 

☀ Tarihsel bir şahsiyetin varlığı inkar edilmese bile, çoğu araştırmacı doğal olarak diriliş hikayesine şüpheyle yaklaşıyor.

☀ Kesin olan şey şudur: İsa, genellikle sanatta tasvir edildiği gibi görünmüyordu. Batı/Hıristiyan resimlerinde İsa çoğunlukla daha açık renkli saçlara ve açık renkli gözlere sahiptir. Ancak doğduğu bölgeye göre daha koyu bir ten rengine ve siyah saçlara sahip olması gerekirdi.

☀ Manchester Üniversitesi'nden Richard Neave, İsa döneminden kalma bölgede bulunan kafataslarını kullanarak İsa'ya benzeyen bir yüz yeniden inşa etti. Resim, çoğu kilisede veya resimlerde gördüklerimizle uyuşmuyor. 

John 1:14-17 - Moses vs. Jesus, New Grace in place of Prior Grace 

Musa`da ihtimal yok gibi,İsa'da ihtimal yüksek

Musa makalemizde genel "ortak görüş" büyük ihtimalle tarihsel figürden çok mitolojik kahraman olduğu yönündeydi.İsa figüründe ise gerçek olma ihtimali var.Ancak dini figürü tartışmalı ve mitolojik olabilir.

Sonuç olarak,iki şey arasında ayrım yapmak gerekir: İsa'nın dini figürü ve gerçek yaşayan kişinin tarihsel kişiliği. Ayriyetten uzmanlar zaman ve mekan konusunda aynı fikirde değiller. Dolayısıyla, İsa'nın takvimlerin yenilendiği "0" dediğimiz yılda,yada daha büyük olasılıkla bundan iki veya üç yıl önce doğmuş olmasıda pek olası değil. Muhtemelen Noel hikayesinde bahsedilen Beytüllahim'de değil, Nasıra'da doğdu. Muhtemelen Aramice konuşuyordu, ancak Yunanca da konuşup konuşamayacağı konusundaki görüşler ise farklı.

Matta, Markos, Luka ve Yuhanna İncillerinin İncil metinleri çok daha sonraları, 1. yüzyılın ikinci yarısında kısmen yazılmıştır. Belki de bu, bazı ayrıntıların neden doğru olmadığını 🔗açıklıyor. Ek olarak, tarihsel kişi dini bir ortama gömüldü. Bu, bazı şeylerin basitçe uygun hale getirildiği, örneğin eski metinlerin önceki peygamberliklerinin gerçekten geçerli olduğu anlamına gelir.

Richard Dawkins gibi evrimci biyolog ateistler bile Nasıralı İsa'nın varlığından ciddi anlamda 🔗şüphe duymazlar. Basitçe, tarihsel-eleştirel bilimsel bir perspektiften bakıldığında, her şey onun var olduğu gerçeğini dile getiriyor.

Alttaki videoda Alman TV kanalı ZDF`de Terra X programında "Gab es Jesus"ismiyle konu hakkında belgesel yayınlamıştı.Ve aynı sonuca varmıştı.

Kaynaklar

1.https://en.wikipedia.org/wiki/Pauline_epistles 

2.https://en.wikipedia.org/wiki/Josephus_on_Jesus#CITEREFFlavius_JosephusMaier1995

3.https://praxistipps.focus.de/jesus-als-historische-person-gab-es-den-mann-aus-nazareth-wirklich_129707 

4.https://www.academia.edu/4351367/Ehrman_Bart_D_Did_Jesus_Exist_The_Historical_Argument_for_Jesus_of_Nazareth_New_York_HarperOne_2012_Pp_vi_361_Hardcover_26_99

5.https://www.purdue.edu/newsroom/releases/2017/Q2/purdue-researcher-verifies-the-existence-of-53-people-mentioned-in-hebrew-bible.html 

6.https://www.livescience.com/63093-shroud-of-turin-is-fake-bloodstains.html

7.https://www.nationalgeographic.de/geschichte-und-kultur/2020/12/jesus-wer-war-er-wirklich 

8.https://www.n-tv.de/wissen/frageantwort/Hat-Jesus-tatsaechlich-existiert-article19165101.html 

9.https://www.jumpradio.de/thema/jesus-geschichte-bibel-fiktion-wahrheit-100.html 

10.Video YT-Terra X -ZDF-https://www.youtube.com/watch?v=V8OHXpTcGCM 

11.https://cernbilim.blogspot.com/2021/10/musa-gercekten-yasad-m.html

Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Yorum Gönder (0)
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !